Сериозен интерес предизвика публичното обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен дълг от община „Родопи“, организирано по инициатива на кмета Павел Михайлов.

Освен граждани с различни професии и възраст, на публичните дебати присъстваха още председателят на ОбС „Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, общински съветници, кметове на населените места от общината.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов представи параметрите на дълга и проектите, които ще се финансират с него. Община „Родопи” предвижда да изтегли заем от 5 522 229 лева, за да финансира инвестиционен проект "Основен ремонт на улици, благоустрояване и реконструкция на паркови пространства в с. Брестовица и с. Първенец, изграждане на футболно игрище в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Кадиево и реновиране на Здравен дом в с. Устина на територията на община "Родопи". Кредитът е за срок от 10 години при фиксиран лихвен процент от 1,54 %, с едногодишен гратисен период от периода на сключване на договора.

С банковия заем ще бъде направен основен ремонт с подмяна на водопровод на 10 улици в населените места. Сумата, която ще бъде вложена в реконструкция на пътните отсечки е малко над 4 милиона лева. Обектите, които са включени в него са  улица "Източна", село Марково - 1250 метра; улица "Тодор Каблешков", село Цалапица - 470 метра; улица "Ивайло" , село Крумово - 300 метра; улица " Черно море", село Ягодово - 300 метра; улица "9-та" , село Храбрино - 260 метра; улица "Трепетлика", село Браниполе - 250 метра; улица "Васил Левски", село Белащица - 240 метра; улица "Петър Берон", село Брестник - 215 метра; улица "Трети март" , село Оризари - 140 метра; улица "17-та", село Златитрап - 120 метра.

„Инфраструктурата е един от основните проблеми в община „Родопи“. За съжаление обаче общината не разполага с достатъчно собствени средства, които да вложи в по-мащабни дейности по благоустрояването на селата. Затова ни е необходим кредит“, каза по време на  обсъждането кметът Павел Михайлов.

За реализиране на проектите за благоустрояване на парковите пространства в селата Брестовица и Първенец, както и изграждане на футболно игрище в училището в Кадиево се предвижда от заема да бъдат вложени 1, 25 милиона лева. Останалата сума ще бъде вложена в ремонт на Здравния дом в село Устина.

„ С реализацията на този заем ще подобрим състоянието на уличната мрежа и ще осигурим безопасна среда, ще създадем пълноценни и облагородени зони за отдих, по-добри условия за спорт и здравни услуги“, обясни мотивите си кметът Павел Михайлов.

Намерението на кмета да тегли кредит беше подкрепено от председателя на ОбС „Родопи“ Георги Цанков.

„Няма по-разумна инвестиция от тази да се влагат средства в селата, които нарастват с бързи темпове през последните няколко години – Марково, Белащица, Брестник, Първенец. Като председател на ОбС “Родопи“ от две години мога да заявя, че над 50 % от ПУП и разрешителните за строеж са именно от тези населени места. Нека да работим в дух на разбирателство и ясна визия за развитието на общината“, призова Цанков.

Според заместник-кмета Неази Таир сумата по кредита е нищожна в сравнение с човешките животи, които ще бъдат запазени с подобрената инфраструктура.

Гражданите, които присъстваха на обсъждането изразиха надежда, че след края на ремонтите в населените места от общината ще има обновена и достъпна улична мрежа и красиви паркове.

Подобно обсъждане позволява пълна прозрачност за идеята и целите, с които се пристъпва към решение за поемане на такъв дълг, за проектите, които ще се финансират, заяви кметът. Той  допълни, че на такъв дебат мнението на всеки е важно и благодари на колегите си, на общинските съветници и на гражданите за подкрепата.