Уникална диорама беше открита днес в Белозем - едно от европейските села на белия щъркел. Местните се шегуват, че Белозем е влязъл в ЕС преди България.

Диорамата представлява макет на реално съществуваща местност, исторически момент или сцена. В случая макетът представлява два щъркела в естественото им местообитание с характерната флора и фауна. Може да бъде видян от днес в Информационния център в селото.

Новата атракция е част от проект „Подкрепа за развитие на екотуризъм в Белозем“ на Зелени Балкани в партньорство с читалище ,,Просвета 1909“ в селото.

Припомняме, че Белозем е обявено за Европейско село на белия щъркел от германската фондация EuroNatur по предложение на Зелени Балкани през 2005 г. Инициативата обединява селища от 16 държави, в които щъркелите имат висока численост и местните хора полагат грижи за тяхното опазване.

Информационният център за белия щъркел в Белозем беше официално открит на 23 септември 2019 година. Събитието беше част от традиционния събор ,,Родова среща 2019“. Центърът е рожба на международен проект, финансиран от германската фондация ЕвроНатур, а Общинският съвет в Раковски със свое решение предостави на читалището подходящо помещение в сградата на бившия Битов комбинат.

Всяка година организацията "Зелени Балкани" извършва мониторинг и преброяване на пернатите. Рано напролет доброволците почистват и обезпаразитяват гнездата, преди щъркелите да се завърнат в тях.

Пътеводителят "Белозем - Европейско село на белия щъркел в България" пък е факт от една година. Изданието включва подробна информация за Белозем и района, свързана с белия щъркел и неговите местообитания. Описани са ключови места, свързани с опазването на щъркелите, техните местообитания и други културни забележителности в района. Пътеводителят включва туристически маршрути в района на Белозем, както и места за настаняване и хранене, транспорт до Белозем. Не на последно място, в ръководството е предоставена и информация за всяко от европейските села на белия щъркел.