Ситуацията със захвърлените кучета в Смолянско се стече по изключително жесток начин. Над 30 от тях вече са избити, според думите на наши читатели. Има само 14 спасени и няколко избягали.

Както вчера  съобщихме, неизвестен микробус е превозил и изхвърлил около 40 кучета в района на Перелик около Помпената станция. Сред тях имало най-малко четири майки с малки. Известно е за над 40 кучета, които са обикаля наоколо.

Нечовешко! Изхвърлиха 40 кучета на пътя за връх ПереликЖивотните са пуснати в района на помпената станция.

Зоодоброволците са заснели снимки и видеа с десетките кучета по пътното платно.

"Дотук са преброени 38 кучета, но със сигурност са повече. Изскачат от гората, кутрета лежат по пътното платно. Кошмар е, няма да оживеят там. Обречени са, не знам какво да ги правим", казват зоодоброволците от Смолян. Тези, които оцелеят, със сигурност ще намерят път към града и проблема с бездомните кучета още повече ще се засили.

Подадени са сигнали до полицията и се проверява кой е изоставил кучетата. Има камери за видеонаблюдение на Помпената станция, които ще помогнат за разследването.

Снощи, доброволците са отишли да нахранят кучетата и са се натъкнали на ужасяваща гледка. Осем убити, от които две починали по пътя към ветеринарен лекар. Стреляни, газени, влачени...стара и ужасяваща практика, която е защитена от Закона за лова - кучета, които се намират извън територията на града да бъдат разстрелвани, защото се водят вреден дивеч.

Зоодоброволци приканват, ако някой има повече информация за убийците на кучетата или на тези, които са ги изхърлили да съдействат и извършителите да бъдат наказани. По думите им не се случва за първи път да откриват животни пуснати извън града. Според тях се правело умишлено. Така те попадат в графа "вреден дивеч" по Закона за лова и могат да  бъдат отстреляни. За първи път обаче виждат толкова много кучета изсипани на едно място. До сега не е известно и за такова масово и жестоко убийство на бездомни животни.