Не за пръв път деца предават намерен портфейл в ОУ “Христо Ботев” в Раковски. В годините многократно се е случвало ученици да намират и портмонета, и всякакви други скъпи лични вещи, които предават на охраната на школото. А те ги връщат на собствениците им. „Много добре възпитани са ни децата – и от своите родители, и от учителите”, сподели пред TrafficNews директорката Кремена Алексиева.   

Тази седмица от училището разказаха за достойната постъпка на две свои възпитанички. Четвъртокласничката Йоана Селим и шестокласничката Божидара Нонова забелязали портфейл на една от пейките в двора на училището и без да се колебаят, го предали на охраната. В него имало около 200 лв. и документи. Оказало се, че портмонето е забравено от родител на друго детенце в училището.

Йоана и Божидара бяха наградени пред класовете от ръководството на училището за проявената честност и истинско гражданско поведение.

Ученичките Йоана и Божидара от Раковски върнаха пълно портмоне с париЗа достойната си постъпка момичетата бяха наградени

"Адмирации за добрата постъпка! Пожелаваме си добрият пример, който те дадоха, да продължи и от останалите наши възпитаници", написаха в социалната мрежа от училището. Изключително горда със своите ученици е и г-жа Алексиева. „Никакви оплаквания не сме имали от двете момичета, много възпитани деца са”, каза тя.

Директорката е горда и с друг факт – заедно учители и родители успяват да превърнат двора на училището в любимо място за децата. На училищния плац са разчертани настолни игри като „Не се сърди човече“, „Туистър“, „Морски шах“, “Лабиринт“, логически игри, в които се използва таблицата за умножение и още куп занимания. Очертано е и поле с мобилни пътни знаци, на което децата учат правилата на движение по улиците и пътната безопасност.   

Всички игри намират приложение в учебните предмети „Математика“, „Човек и общество“, „Човек и природа“, „Български език“. Някои от игрите карат децата да мислят логически. Към тези игри има предварително зададена схема и алгоритъм , която се следва. Децата сами могат да променят правилата на игрите или да измислят нови такива.