Денят на Земята се превърна в пъстър празник за децата от община „Родопи”. По повод 22 април училищата и детските градини организираха редица инициативи.

Кметът Павел Михайлов, заедно със своя заместник Владимир Маринов  бяха специални гости на празника в училище „Св.Св. Кирил и Методий”  в Марково. В отбелязване на 22 април се включиха и кметът на селото Десислава Терзиева, председателят на Общински съвет „Родопи” Георги Цанков, както и общинските съветници Пламен Кабаков и Ангел Рахов.

Домакините  в Марково бяха превърнали училището в най-привлекателното кътче на земята. Всеки клас имаше  стая на открито и се включи в отбелязването на Деня на Земята със собствена инициатива .  За най-малките  се проведе урок по градинарство. Второкласниците  изработиха хранилки за птици и хотел за насекоми.

Проведе се още състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, дефиле на костюми от рециклирани материали и засаждане на цветна градинка.

Каките и батковците от 5,6 и 7 клас пък се включиха в празника на Земята с голямо пано, посветено на опазването на околната среда, показаха може ли да има пречиствателна станция от бутилки и създадоха артинсталация от рециклируеми материали.

Всички имаха около час време, за да направят своите изобретения.

„ Нашата Земя е оцеляла милиарди години, тя е на 4,5 млрд. години. Това е страшно много и ние с вас дори не можем да си го представим. Затова ние трябва да се грижим постоянно за нея и за  природата. Много е важно, че има един ден в годината, който привлича вниманието ни върху опазването на планетата и съхраняването на живота в нея. Но ние трябва да се сещаме за нашата Земя всеки ден. Така ще я запазим и за поколенията след нас, но е важно и да ги научим да я обичат”, каза кметът Павел Михайлов в обръщението си към децата.

Кметът на село Марково Десислава Терзиева също поздрави учениците и им припомни колко важно е да съхраним околната среда, за да осигурим бъдеще на идващите поколения. 

Децата дадоха всичко от себе си,  вложиха много ентусиазъм и енергия, за да успеят да направят най-красивите творчески проекти.

„Чудесен празник, който децата наистина ще запомнят. И най-важното е да си тръгват с широки усмивки,  осъзнавайки, че са дали нещо за Земята в деня на нейния празник”, коментира заместник-кметът Владимир Маринов.

Тържество по случай Деня на Земята се проведе и в ОУ"Св.Св. Кирил и Методий"  в Първенец. Кметът Павел Михайлов и кметът на селото Ренета Плевнелиева подариха  рози и цветя за цветната алея в училищния парк.

Учениците от 1 до 4 клас засадиха фиданки  от бял бор. Всички дървета бяха обозначени с указателни табели. Беше подредена  изложба на открито с детски рисунки, а учениците от 4а клас поставиха къщичка за птици.

Свое екологично послание отправиха и учениците от ОУ „Христо Ботев” в село Крумово. В залесителната акция на децата се включи и заместник-кметът по образование в община „Родопи” Борислав Инчев.