Склад за пелети и въглища, намиращ се в село Рогош отнесе  3 бона акт, заради липса на касов апарат. Освен, че не е имало устройство в халето, по никакъв начин обектът не е отчитал дейност.

НАП са нахлули в склада през миналата година, заедно с Агенция „Митници“, „Икономическа полиция“ и служители на ДМТН.  Един от служителите на приходната агенция си купил чувал с пелети – 15 килограма за 6 лева. Платил в брой, но за покупката не получил касова бележка.

Последвала легитимация и започнала проверката. Оказало се, че не само служителят не е дал бележката, ами и в самия склад е нямало касов апарат. Нещо повече – никога не е имало.

Съставени бил акт на фирмата, а след законовия срок и наказателно постановление. В него е била вписана санкцията  от 3000 лева.

Недоволни от глобата, фирмата стопанисваща склада подала иск в Районен съд за отмяна на наказанието. В мотивите си собственикът е посочил, че актът е незаконен и се касае за маловажен случай.

Магистратите напълно приеха нарушението, като доказано и подплатено с факти. Порок в акта и в наказателното постановление обаче, се оказаха огромен коз в ръцете на стопаните на склада. По време на проверката, а и след това, от НАП са допуснали съществени нарушение при съставянето на постановлението. Описани са били няколко нарушения наведнъж, без да се изведат самостоятелно.

Това е нарушило правилата и е довело до ограничаване правото на защита у собствениците на склада. Заради това Районен съд е постановил отмяна на санкцията.

Снимка: Илюстративна