Провеждането на тестове за COVID-19 сред учениците в Асеновград от началото на новата година до момента протича нормално, без затруднения. Тестването за училищния персонал се извършва два пъти седмично – в понеделник и четвъртък, а за децата само веднъж, в понеделник. Резултатите от 10.01.22 г. сочат, че има четири положителни проби на ученици - по една в ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Петко Каравелов“, ОУ „Панайот Волов“ и ПГ „Цар Иван Асен II“. Два са позитивните тестове пък при педагогическия персонал, както и на един служител от непедагогическия персонал - в СУ „Свети Свети Кирил и Методий“.

На територията на община Асеновград към 10.01.22 г. 78% от учениците се обучават присъствено. 16 паралелки  (от общо 253) провеждат обучение от разстояние в електронна среда. Има и такива, поставени под карантина. Община Асеновград уверява, че досега не е имало случай на недостиг на тестове. От всички ученици в Асеновградско, 335 притежават сертификати, издадени след установено наличие на антитела или поставена ваксина, като броят им прогресивно се увеличава.

 Относно COVID-ситуацията в детските градини на територията на община Асеновград - към момента са карантинирани три групи с общо 70 деца - по една от ДГ „Никола Вапцаров“, ДГ „Мир“ и ДГ „Надежда“. Причина за карантината е установено едно дете с положителна проба, два положителни резултата от тестове на педагогически персонал и един на непедагогически персонал в градините.