Щандове с ръчно изработени плетива и сувенири, изделия от дърво и метал, мед, ягоди, домашна ракия и сладка посрещнаха гостите на Фестивала на белия щъркел, който за шестнадесети пореден път се провежда в Белозем. В централния парк на зелената морава на Европейското село на белия щъркел от сутринта се извиват и кръшни хора, а малки и големи артисти радват присъстващите с изпълненията си.

Посетителите могат да научат също как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки, които са направени и поддържани от децата в ОУ "Гео Милев". Да надникнат в дневника на децата за 22-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището. Да видят етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите" в Информационния център на белия щъркел. Да си направят снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство", да се потопят в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки".

Тържеството откри кметицата на Белозем Виолета Петрова. Тя оправи приветствие към гостите и изпълнителите. Разказа историята как Белозем е номинирано за Европейско село на белия щъркел и какво могат да видят днес посетителите. "На всички им е мъчно когато щъркелите отлитат, но знаем, че те ще се завърнат отново напролет. Хората живеят в хармония с щъркелите в Белозем, което е едно динамично развиващо се село", заяви Петрова. 

Последва и награждаване на участниците в Международния конкурс за детска рисунка „Животът на един щъркел“, организиран от ОУ „Гео Милев", Католическа църква „Свети Франциск от Асизи", кметство Белозем, НЧ "Просвета 1909 г." и Федерация СНЦ „Зелени Балкани".

Тази година празникът има и кауза - събират се средства в помощ на малката Бояна, която страда от рядко заболяване. 

Белият щъркел е символ на пловдивското село, тъй като тук е една от най-големите му колонии. Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация EuroNatur обяви Белозем за Европейско село на белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.