Мраморна, запазена изцяло, плоча с надпис откриха археологът доц. д-р Митко Маджаров и неговият екип в Римските терми в Хисаря. Находката е намерена в новопроучвана част от огромния римски термален комплекс на Диоклецианополис в Хисаря, съобщиха от Археологическия музей в курортния град.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече работи по разчитането на надписа. По първоначални данни, той се датира от около 152 година, посветен е на император Тит Елий Антонин Цезар Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът е поставен по времето на управителя на провинция Тракия - Галоний Фронтон и е дарение, направено от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори. Надписът потвърди твърдението за строителството на банята през средата на II век.

Това е третият епиграфски паметник, открит през тази година на обекта по време на спасителни археологически разкопки.

Спасителните разкопки, провеждани на Римски терми - Хисаря, се извършват във връзка с проекта на Община Хисаря "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя".

Фотография: Археологически музей-Хисаря