Министерството на образованието и науката разпредели за Пловдив над 724 000 към бюджетите на образователните институции за 2021 гогина. Общо за страната са отпуснати допълнително 15,4 млн. лв.  Припомняме, че миналата седмица средствата бяха одобрени от Министерския съвет като подкрепа за справяне с пандемията в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа за личностното развитие.

Допълнителните средства трябва да се използват за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с бързи антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.

Общините получават 13 691 607 лв. за общинските училища, градини и центрове.

Сумите , които се полагат на Пловдивска област са следните:

Освен на общините средства се превеждат на няколко министерства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата - 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са предвидени 1 497 155 лева.

Финансирането, което ще получат отделните училища, детски градини, центрове за специална образователна подкрепа и за подкрепа за личностното развитие. Сумите са определени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция.