Прекарване на електричество за нов магазин в пловдивското село Брестник предизвика недоволството на цяла улица. Причината е, че за да присъединят новия обект се извърши разкопаване на чисто нов тротоар на асфалтираната улица „Оборище”.

Според местните, кабелите е можело да се прекарат през съседната улица, която представлява черен път, без асфалт. Тогава нямаше да се налага да се руши новата. Вместо това обаче са дошли работници и са започнали да разбиват плочките с кирки.

За да се присъедини нов обект към електропреносната и електроразпределителната мрежа ЕВН има кадастър по който се ръководи. Експлоатационните дружества са длъжни да се съобразяват с него и не могат да копаят или да прекарват кабели където преценят.

Не това е обаче проблема според местните. До абсурдната ситуация се стига, защото никой не е дошъл на място преди да прави скици и да се издават разрешения, смятат те.

„Двете улици са успоредни и може да влезе багер и да разкопае цялото трасе до обекта, без да викат хора да копаят с лопати готовата ремонтирана улица с тротоари.

Предложението, което ЕВН са направили не е било правилно пресметнато, защото те са гледали най-прекия път. Другият път е с някакви 20-30 метра по-дълъг, но никой не си е направил труда да дойде да види, че тази улица е направена и асфалтирана и така е тръгнало цялото предложение от тях. Те и затова спряха, защото видяха, че е грешка и си тръгнаха. Всичко е съобразено с кадастъра, но не е премислено”, разказаха жителите на улицата.

„Сега трябва да се направи изменение на плана и ново предложение за трасе. Трябва да предложат ново трасе, през другата успоредна улица и ще им отнеме някакво време докато бъде одобрено, може би няколко месеца. Това е нормалният начин по който трябва да станат нещата, вместо да разбият цяла улица с нов асфалт, добавиха още те.

Има жалба от цялата улица, която вече е входирана в общината. Кметът на селото също е съпричастен с жителите и е на същото мнение.

След като хората са излезли на улицата и са се разбунтували, работниците са си събрали техниката и са си тръгнали, оставяйки трасето разкопано, без да се знае какво след оттук нататък.

„Типично по български никой нищо не казва, вдигнаха си машините и оставиха улицата просто ей така”, разказаха местните.

Дали ще бъде оправена улицата и ще има ли нов план за присъединяване на търговския обект за момента не е ясно. Факт е, че липсва комуникация между общините и експлоатационните дружества и действията им трябва да бъдат по-синхронизирани, за да не се стига до подобни ситуации. Би било нормално, когато има някакъв проект на дадена общината, да се съобщава на ЕВН, ВиК, мобилни и кабелни оператори и тн., за да им се каже, че ще се разкопава и ако отделните дружества имат проект за там, да го предвидят, за да не се получава подобна двойна работа.

TrafficNews ще продължи да следи случая!

Галерия: