Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев е на работно посещение в град Майнц, Германия. Визитата е по покана на изпълнителния директор на немския холдинг Mainzer Stadtwerken Даниел Гар. „Аз като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България съдействах да се осъществи контактът с г-н Гар, защото с него сме в партньорски отношения във връзка с желанието на ръководения от него холдинг за изграждане на фотоволтаичен парк за около 15 милиона евро на територията на нашата община“, коментира кметът Мараджиев.

Той е в Майнц заедно с председателя на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, зам.-председателя и кмет на Димитровград Иво Димов, зам.-председателя и кмет на Троян Донка Михайлова, изпълнителния директор на сдружението Силвия Георгиева и колеги кметове от цяла България. Посещението на българската делегация е започнало със среща с генералния консул на България във Франкфурт г-н Неделчо Михайлов. Следващите работни срещи са се състояли днес в сградата на Mainzer Stadtwerken - общинско дружество, което отговаря за предоставянето на електрозахранване, газоснабдяване, водоснабдяване, улично осветление, обществен транспорт, производство на ел. енергия, включително от възобновяеми източници, извозване и преработка на отпадъци и други услуги на територията на общината. „Точно това искам да постигнем и в нашата община: Зелена долина, фотоволтаици, производство на водород, защото бъдещето е в зелената енергия“, каза още Георги Мараджиев. Той сподели, че е имало насрочена среща с кмета на града Михаел Еблин, но понеже от две седмици той е назначен за министър на вътрешните работи на провинцията, срещата е била със заместник-кмета Гюнтер Бек.

Град Майнц е известен с това, че тук е създадена ваксината „Пфайзер“ срещу Ковид-19 и след това фирмата производител плаща данък на общината един милиард евро, като това е добър пример за децентрализация.