Кметът на община „Родопи” за пореден път застава категорично на позицията, че добивът на инертни материали над село Белащица трябва да бъде прекратен и дейността на кариерите – спряна. На работна среща в сградата на община „Родопи” Павел Михайлов, заедно с представители на Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица” и специалисти от общинска администрация, обсъдиха общи действия против всички инвестиционни намерения на настоящи и бъдещи инвеститори за удължаване на срока на концесионните договори или увеличаване на концесионната площ на територията над  селото.

Хората са категорични, че няма да допуснат възобновяване и извършване на кариерна дейност над селото. По време на срещата двете страни се договориха за съвместни действия  и да работят заедно в тази посока.

„Очакваме сформиране на новото правителство. Още в първите часове от неговата работа ще поискаме среща с енергийния министър за окончатело решаване на проблема. На нея ще присъстваме заедно”, категорично заявиха, както кметът, така и представителите на инициативния комитет.

„Възобновяването и извършването на кариерни дейности в село Белащица, както и отдаването на нови концесионни площи в района е недопустимо съгласно изготвения План за интегрирано развитие със срок на действие в следващите седем години”, обясни кметът Павел Михайлов и изрази подкрепа към гражданите.

Пред хората той припомни, че е изпратил писма до заинтересованите страни , в които  изразява своето категорично становище против инвестиционните предложения. Като основен мотив в позицията си Общината изтъква факта, че  бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив  и като център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм.