Кметът на община „Родопи“  Павел Михайлов инспектира финала на основния ремонт  на  улица „Христо Г.Данов” в село Цалапица.  Сумата е 536 хиляди лева. По време на проверката си кметът беше придружен от своя заместник Емилия Иванова и кмета на селото Ивайло Данаилов.

Кметската проверка на място на ремонтните дейности по инфраструктурни обекти в Цалапица се случи  малко преди среща с жителите на общината. Цалапица  е поредното село, в което, по инициатива на Михайлов, се проведе среща с населението. Пред хората кметът направи отчет за изминалите две години и представи обектите, предвидени за строителство и ремонт в настоящата година.

Събитието се проведе в читалищната зала на Цалапица в присъствието на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов, председателят на ОбС“ Родопи“  Георги Цанков, заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на Цалапица Ивайло Иванов и общинските съветници от Цалапица.

Отчетът на Михайлов започна с добрата новина, че Цалапица е единственото село в общината, в което няма проблем с приема на деца в детската градина. Пред хората той каза,  че само за две години в Цалапица са инвестирани близо един милион лева. Най-големият ремонтиран обект е улица „Христо Г. Данов“. Улицата е  с изграден водопровод, нов асфалт и тротоари. Рехабилитацията обхваща 540 метра и е на стойност 537 хиляди лева.

Направен е основен ремонт на улиците „Пловдивска“ и „Източна“, вертикални и хоризонтални клонове на канализацията в училището и детската градина,  изградени са две детски площадки, изкуствени неравности и е направен ремонт на кметството.

„Надявам се, че по един или друг начин се вижда промяната в Цалапица. Най-голямото село в община „Родопи” беше забравено през последните осем години. Няма как за толкова кратко време, по-малко от година, да решим всички проблеми, но започнахме и резултатите са налице”, обърна се към хората кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. 

По думите на кмета през настоящата година предстоят нови ремонти. Ще бъде реконструирана улица „Никола Д. Петков“ за сумата от близо 600 хиляди лева.

„Улицата е изключително важна за жителите на селото. Тя свързва главния път с църквата и гробищния парк“, обясни Михайлов. Предстои основен ремонт на улиците „Тодор Каблешков“ и „Ал. Богориди“  и проектиране на улица „Цар Симеон“. Заради течове сградата на читалището  се руши отвътре, затова Община „Родопи“ предвижда основен ремонт на покривната конструкция за 168 хиляди лева. Ще бъдат изградени две детски площадки - в ДГ „Пролет“ и в централния парк на селото на обща стойност около 56 хиляди лева.

128 хиляди лева в бюджета на общината за тази година са осигурени за проектиране на канализация.

„Това е изключително важен проект за Цапалица . До този момент най-голямото село в общината няма план за изграждане на канализация. Затова ще проектираме, за да сме готови, когато отворят новия програмен период.

Председателят на общински съвет „Родопи“ каза, че успехът в работата се дължи на синхрона между общинските съветници и администрацията.

„ Нашата основна задача е да вземем правилните решения, за да осигурим добра инвестиционна среда за бизнеса и обикновеният жител да се чувства добре на територията на нашите населени места“, коментира Цанков.

За една година точно 68 значими за Цалапица дейности отчете  по време на общото  събрание кметът на селото Ивайло Данаилов.

„Статистиката показва, че ние работим и всяка седмица в Цалапица се случва събитие“, каза Данаилов и благодари на колегите си от кметството, общинските институции и местния бизнес.