При засилен обществен интерес се проведе публичното обсъждане на Бюджет 2022 и Капиталовата програма на община „Родопи”. Проектът беше представен от кмета на общината Павел Михайлов.  В обсъждането участваха заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, а водещ беше председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков. 

По време на продължилото близо три часа обсъждане гражданите задаваха въпроси за развитието на населените места от общината, бяха направени конкретни предложения за включване на нови обекти в капиталовата програма. 

За 2022 година проектът за бюджет на община „Родопи” възлиза на близо 45 милиона лева, което е с близо 7 милиона лева повече от миналата година. От тях  около 17 милиона лева са собствени приходи. Реализираният преходен остатък от 2021 г. е близо 9 милиона лева. 

Кметът на общината Павел Михайлов благодари за присъствието на гражданите, на колегите си по населени места, на общинските съветници и определи бюджет 2022 като „амбициозен, но балансиран, справедлив и равнопоставен”. 

„Очакванията на хората са за работа от страна на администрацията. Те искат действия от нас. Затова ще продължи активната рехабилитация на улици и тротоари в общината и тази година”, обеща кметът и посочи, че обектите в капиталовата програма включват основен ремонт на улици, посочени приоритетно от кметовете по населените места. Михайлов обясни, че в проекта за бюджет общината залага 200 хиляди лева за проектиране за новия програмен период и отчете, че за последните 2 години и 3 месеца в общината са инвестирани 7,5 милиона лева в 11 километра улици, над 3 километра канализации и 5 километра водопроводна мрежа.

Още 800 хиляди лева ще бъдат вложени в проекти за второстепенна канализационна мрежа в 8 села от общината. Подготвени са проекти за санирани на  детските градини в Ягодово, Брестовица, Кадиево и Първенец. Община „Родопи” е готова и с идейни проекти за изграждане на чисто нова и модерна детска градина в село Крумово и разширавяне на детските градини в Марково и Първенец. 

 Всички направени предложения ще бъдат подложения на обсъждане в Постоянните комисии на общинския съвет, увери присъстващите Георги Цанков, председател на на ОбС”Родопи”.

„Във време на пандемия и инфлация администрацията представя един амбициозен проект за бюджет. Нека дадем възможност да го изпълнят”, призова Цанков.

Проектът за Бюджет 2022 ще бъде коментиран на сесия на общински съвет през месец април.