Община Брезово отбелязва празника на розата днес. Специални гости за събитието бяха посланикът на Италия Джузепина Дзара и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, които направиха разходка из най-голямата розоварна на Балканския полуостров – тази в село Зелениково. 

Почетните гости бяха посрещнати от група гайдари и под звуците на народна музика ги закичиха наниз от рози. Дзара и Франческо не скриха приятната си изненада от топлото посрещане и досега с българската култура.

В сградата на розоварната ги приветства Емил Митов – човекът с най-дълъг опит в розопроизводство и преработка на масло в България. Той разказа пред TrafficNews, че  заради оскъдните валежи е изминала една от най-тежките години, която помни за 32-годиния си стаж в сферата. "За сметка на това обаче този сезон розовото масло е отчело много добри показатели", допълни той.

Митов запозна гостите на Община Брезово с историята на розоварната, датираща от 1957г. насам. Той подчерта, че в Брезовско се намира и една от най-старите дестилерии, която съществува от 1908г. Тя е паметник на културата и предстои нейното реставриране и възстановяване, разкри той. 

Митов показа на посланика и почетния консул къде се произвеждат шестте продукта от роза Дамасцена. Уханието на цветя бе едно от най-впечатляващите неща за Джузепина Дзара, която с голям интерес изслуша детайли за процеса на преработка на красивата роза.

За гостите бе подготвена още една специална изненада – те станаха свидетели на метода на маслоизвличане.

Днес открих Брезово - една част на България, където се развива много интересно биоземеделие. Много е важно за био разнообразието на Европа и света да запазим доброто качеството на храни и козметика“, заяви пред TrafficNews посланикът на Италия Джузепина Дзара.

По-рано през през деня тя и Джузепе де Франческо посетиха кметството на Община Брезово, където в рамките на среща с кмета Христо Енков коментираха напредъка на региона в земеделието и животновъдството. Градоначалникът разказа на гостите намерението да се изгради и развие БИО индустриален парк в околността, в който да се заложи на чистото и екологично производство. Енков заяви, че немски производители вече са проявили интерес към Брезовско.

Дзара подчерта, че политиката за био производство е много важна и допълни, че това е първият път, в който идвам тук, но предстои да проучи какви са възможностите за икономическо сътрудничество:

„Помолих кмета на Брезово Христо Енков да представи Стратегията за развитие на Общината, за да започнем заедно с италиански фирми да разглеждаме възможността за сътрудничество помежду ни“, допълни след срещата тя.

Тя заяви, че на 28 юни в университет Luiss Guido Carli в Рим ще се осъществи представяне на българската икономика пред  Конфиндустрия Италия, организирано от Конфиндустрия България. 

Предстои Община Брезово за отбележи празника през остатъка от деня с богата програма от музика, кукери и народни хора. В 18:00 часа ще се проведе Празничен концерт на Централния площад в град Брезово с участието на:
• Фолклорен оркестър „Стара Загора“ с р-л Неделчо Неделчев
• Кукерски състав – кв. Сушица, гр. Карлово с р-л Георги Андонов
• ТС „Старопланинска китка“ с худ. р-л Гинка Тодорова
• ДГ "В.Благоева" - гр. Брезово
• Самодейци от НЧ „Отец Паисий – 1876“ – гр. Брезово

В 19:00 часа ще се извие и голямото празнично хоро.

Галерия: