Нерегламентирано сметище изникна в близост до пловдивското село Браниполе. Камарите от боклуци се трупат и безхаберието на хората превръща природата в бунище, разказа млада жена живееща в селото.

Това е нещо доста често срещано на много места из България. Мисля, че трябва да се даде глас на подобни случаи, за да може хората да разбират проблематиката и да обмислят действията си. Браниполе е едно село само на 2км от Пловдив и в момента голяма част от полето се застроява, а останалата част все още се използва за земеделие. Това което се вижда е само една малка част от множеството боклуци, които са по целия канал и път. Никой не прави нищо с години, а единствено се изхвърля повече и повече”, разказа жената. Боклуците са по цялото протежение на канала, а във водата има изхвърлени дори автомобилни гуми.

Тя е изпратила и сигнал до Регионалната инспекция на околната среда и водите и очаква отговор.

От TrafficNews се свързахме с Община „Родопи”, за да разберем има ли и други постъпили сигнали и евентуално дали ще се предприемат действия за разчистването.

От там си информираха, че към момента няма постъпил официален сигнал за новообразуваното сметище.

Общината се самосезира след попадения сигнал от медията ни и получихме уверение, че още днес екип от общинска администрация от отдел Екология ще извърши проверка и след заповед на кмета, сметището ще бъде разчистено.

Това да ни е чисто пред дома и в населените места в общината зависи от всички нас”, заяви кметът на „Родопи” Павел Михайлов. Той призова за повече отговорност от страна на гражданите и спазване на обществените и законови норми.