Празникът на Калековец се провежда по традиция в Деня на светите братя Кирил и Методий. Жителите на селото почитат просветителите, създали българската азбука. Именно затова храмът и училището носят техните имена.   

С футболна среща на ветерани и състезатели на ФК „Тракиец“ на стадиона в Калековец започнаха празниците в селото. В него се включиха 11 ветерани и футболисти от местния клуб. Сред играчите се откроиха Рамадан Алиев, Иван Вълков, Никола Яланджийски, Рангел Костов и Здравко Златанов, а от отбора на ФК „Тракиец“ за голмайстор бе обявен Кънчо Милкански. Председателят на зоналния съвет на БФС – Пловдив Огнян Златков бе почетен гост на приятелската футболна среща. Той връчи комплект екипи на състезателите от ФК „Тракиец“. По-късно осем местни борци се състезаваха в пехливански двубои. Първото място спечели Радослав Пенков. На второ място се класира Димитър Севдалинов, а на трето – 18-годишният Момчил Кънчев.

Празничната програма започна с песен за буквите и танци на малчуганите от ДГ „Весела“, както и с изпълненията на съставите на ДЮТС „Тракийци“, чиито ритми завладяха публиката. На сцената излязоха и солистите на ВГ „Дъга“ с вокален педагог Радослав Илиев, както и Женския битов хор при читалище „Пробуда 1927 г.“ с ръководител Мариана Карачанска и корепетитор Петър Карачански. Със силни аплодисменти бе посрещната звездата от „Гласът на България“ Виктория Илиева. 15-годишното момиче е от Калековец и зарадва жителите на селото с изпълнения на световни хитове. Тази година тя ще представи България в международни конкурси. Ансамбъл „Марица“ от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив поздравиха калековци. Триото Костадин Кънчев, Цветелина Вълкова и Александра Кандрова изиграха шопски танц, а група „Витил“ – етно изпълнения.

„За първи път съборът в Калековец се провежда два дни. В селото има много талантливи млади хора, които пеят, танцуват и спортуват. Именно затова през следващия месец започваме ремонт на читалище „Пробуда 1927“, в което ще имат възможност да се занимават с художествена и културна дейност различни състави“, каза в приветствието си кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той допълни, че преди броени дни е завършен ремонтът на ул. „Хан Аспарух“ и обеща, че подобряването на инфраструктурата в Калековец ще продължи. Димитър Иванов бе специален гост на тържествата заедно със семейството си и поздрави жителите на Калековец, като им пожела здраве и благословение, а на децата – да продължават да следват мечтите си.

„Съборът в Калековец се възроди с участието на множество фолклорни състави, вокални групи, спорт, игри и забавления за малки и големи. Имаме амбиция да развиваме културната и спортна дейност сред подрастващите. Вече два месеца с децата работят треньори по футбол. Ще работим и за екологичното образование на учениците. Ще подкрепяме участието на таланти от Калековец в международни и национални конкурси“, заяви от своя страна кметът на Калековец Георги Вълков. След това той покани на сцената гост-изпълнителя на празника – популярната народна певица Славка Калчева и оркестър „Фолк палитра“ с ръководител Петър Войников.

Със стрелба по панички започна вторият ден на събора. В него девет ловци от 30 до 65 години се включиха в състезанието. Първото място спечели Рангел Костов. На втора позиция се класира д-р Румен Хаджийски, а на трета – Димитър Аврамов. На обед започнаха приятелските срещи на децата от ФК „Лион 2017“ – Пловдив и от Калековец, където вече два месеца се състезават по футбол момчета и момичета от 5 до 14 години. Съревнованията се проведоха на стадион „Рангел Милев“. С много ентусиазъм и хъс в първата футболна среща се включиха най-младите футболни надежди от Калековец и Пловдив. На терена излезе и единственото момиче – 8-годишната Магдалена Вълкова, която е изключително щастлива, че от два месеца тренира футбол. Във второто полувреме се включи и най-малкият състезател в местния отбор – 5-годишният Стоян Огнянов, чиято игра се отличи с пъргавина и старание да спечели топката. Приятелската среща за малките състезатели завърши 7:7. „Идеята ни е да приобщим към спорта децата и младежите, както и да създадем бъдещи състезатели за местния ФК „Тракиец“, посочи кметът Георги Вълков. Той уточни, че всички участници получават медали, а отборите – купи.  

В следобедните часове сдружението „Жените днес“ инициираха благотворителен базар, чиято цел е набиране на средства за изграждане на паметник на първата жена пилот Мария Атанасова, която е родена в Калековец. Тя е била първият командир на реактивен пътнически самолет от нежния пол в България.

„Отдавна не са се събирали толкова много хора на нашия събор. В празника ни участваха  вокални и танцови състави с разнообразна програма. Проведоха се и спортни турнири за малките, което много ни радва“, коментираха жители на Калековец. Празничната програма в селото завърши с народно веселие заедно с оркестър „Бисери“.