Жителите на карловския квартал Сушица протестират срещу поставена приемо-предавателна станция за 5G мрежа в частен имот.

Хората настояват тя да бъде преместена извън населеното място, тъй като са притеснени за своето здраве. Гражданите сформираха инициативен комитет и се срещнаха с представители на местната власт и на фирмата, поставила станцията.

Фирмата е доставчик на мрежови и инфраструктурни услуги на едро, притежаваща и управляваща една от най-големите електронни съобщителни мрежи в България.

"Предложението на общината е инициативния комитет ние сме отредили общински имот, където може да бъде преместена базовата станция. Очакваме в рамките на 1 седмица отговор от фирмата. Не можеш да живееш в среда, в която имат опасения от електромагнитни вълни", посочи кметът на Карлово Емил Кабаиванов в еифра на БНТ.

От фирмата излязоха със становище, че станцията е поставена след разрешение за строеж от общината, разполага с протоколи, които доказват безопасността на съоръжението и че не преминава максимално допустимите нива за електромагнитни вълни. Заради напрежението от дружеството отново ще влязат в контакт с градските власти.