Силната градушка, която удари Асеновград преди дни е можело да бъде предотвратена. Това, обаче не се е случило заради забавяне в противоградния полигон в Поповица. Причината е била излитане на самолет.

Както TrafficNews.bg съобщи, градушката нанесени тежки материални щети върху стотици коли. Жители описват, че е била с размерите на яйце, а за минути цялата земя е побеляла.

От командния център в Поповица коментираха пред БНТ, че още в първата минута е направена стрелба срещу градоносния облак, но веднага след това е получена забрана за стрелба от централния диспечерски сектор.

Повече от 40 минути ние не въздействаме върху градоносната клетка, обясни Никола Ковачев, директор на регионалната структура за борба с градушките. За тези минути градовата клетка нараства и валежът става колкото орех, допълни той.

Причината за забраната е, че от близкото летище край Крумово трябва да излети самолет и затова няма как да бъде осъществена стрелба.

В последните години заради близките летища Чешнегирово и Крумово тези забрани стават все по-чести и започват да ни пречат, обясни Ковачев.

Стотици изпочупени коли, разбити покриви и много щети – Асеновград се възстановява след градушкатаЖители описват, че е била с размерите на яйце и никога не са виждали подобно нещо