Членове на РПК "Наркооп" - Стамболийски сигнализираха Окръжна прокуратура-Пловдив за скандални злоупотреби, извършвани от председателя на кооператива, научи TrafficNews. Обвиненията са, че Надка Чолакова се възползва от служебното си положение и подписва анекси към невалидни или несъществуващи договори, с което се облагодетелстват трети лица.

Анексите към невалидните договори се случват без това да бъде консултирано или координирано с колективния орган на Управителния съвет. По този начин, по време на криза, се ощетява финансово цялата кооперация. Смущаващото е, че Надка Чолакова сключва анекс с фирма, с която няма договорни отношения“, заяви пред TrafficNews Калин Домусчиев, член на РПК „Наркооп“.

По твърдения на още членове на кооператива често се случва Чолакова да сключва договори за наем на обекти за значително по-ниски от предполагаемите за терена цени. Именно заради това заинтересувани член-кооператори сигнализират, че за времето откакто Надка Чолакова е на този пост, кооперацията завършва на загуба от основната си дейност. За да закрепи финансите пък, председателят на своя глава продавал ценни за РПК имоти, твърди още Домусчиев.

Запознати споделят, че за последните десетина години кооперацията е на печалба само, когато разпродава имущество. Тази практика трябва да бъде преустановена. Всичко това може би щеше да заглъхне и да отшуми, ако не беше подаденият сигнал с до Окръжна прокуратура“, допълва той.

В жалбата до магистратите, предоставена до TrafficNews, се посочва, че за сключен договор от 2002г. за наем на ресторант „Средна гора“ , по-познат като „Ривиера“, са подписани няколко анекса за удължаване на наема. След като се натъкнал на нередности по анексирането на договора, Домусчиев подал сигнал до Управителния съвет на РПК. Оттам взели решение въпросното лице, представляващо фирмата „А.А. Шушутев“ ООД, принудено да напусне помещението. След показване на договор, който по думите на членове на кооператива, не е бил публично известен до този момент, било решено лицето да остане наемател на обекта.

Фирмата държи този обект на цена, която от 20 години не е променяна – около 200 лв. Явно председателят не се съобразява с икономическата конюнктура в страната. Договорът, сключен с фирмата  „А.А. Шушутев“ ООД, е незаконен“, завява още Домусчиев.

Така през 2021 година Калин Домусчиев решава да се яви на конкурс, за да стане наемател на ресторант „Ривиера“. След провеждане на търг се оказва, че мястото отново е спечелено от лицето Атанас Шушутев – управител на въпросните фирми, с които Надка Чолакова е сключвала тайни договори.

Шушутев спечели търга със сумата от 1550лв. наем за обекта. Той обаче не сключи договора с „Наркооп“ в установения 20-дневен срок. Явно цената всъщност не е била удобна. Впоследствие Шушутев заведе дело в Районен съд за този обект, изчаквайки той да се произнесе. Това бе оправданието за несключване на договора. Справка показва, че той всъщност е оттеглил исковата си молба от съда и делото е прекратено. Така наемът продължава да е около 200лв., наместо 1550лв.“, допълва членът на кооперацията.

Наш репортер се свърза за коментар по темата и с председателят на РПК „Наркооп“ -Стамболийски Надка Чолакова. По нейни думи сигналът не отговаря на истината, а договор с фирмата на Атанас Шушутев е бил сключен на 20 февруари. Това е станало след като е приключило дело, което РКП „Наркооп“ е спечелила. Търгът е бил с тайно наддаване и е бил разглеждан от комисия в състав от трима души - председател на контролния съвет, член на управителния съвет и счетоводител от кооперацията, заяви тя пред наш репортер TrafficNews. Протоколите за търга пък са предоставени до Икономическа полиция, категорична бе председателят на кооператива.

Според Надка Чолакова обаче всяка година наема по договорните отношения с Шушутев се актуализира с 10%. По думите ѝ това не се е случило само през 2021г. заради пандемията. Освен това тя допълва, че откакто е наемател на обекта, Атанас Шушутев ежегодно реновира ресторант „Средна гора“, затова и не се увеличава драстично наема. 

Поискахме документи, с които да се докаже стойността на наема, както и повече информация за решението на съда от спечеленото според Чолакова дело. Такива ни бяха обещани, но не и предоставени. 

От Прокуратура пък посочиха пред TrafficNews, че по сигнала на Домусчиев е възложена проверка до Икономическа полиция, която към настоящия момент все още се извършва.