Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов посети новопостроената детска площадка в село Марково. В обиколката си той беше придружен от кмета на селото Десислава Терзиева, която му разказа,  че новото съоръжение вече се ползва активно. То е по проект „Зелено бъдеще за Марково“, изработен  по инициатива на Терзиева, която с помощта на колеги успява да спечели проекта,  финансиран от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда(ПУДООС).

Проектните дейности включват възстановяване на зона за отдих и детска площадка в непосредствена близост до училище „Св.св.Кирил и Методий“ и  детска градина „Веселушка” в селото. Изградена е  бетонова основа, покрита с ударопоглъщаща настилка, пирамида, пергола, пейка и кош за отпадъци. Мястото е облагородено и  красиво озеленено. За да може да се ползва съоръжението и през по-тъмната част от денонощието преди месец е поставено осветление на цялата площадка, финансирано от община Родопи. Изградена е и алея с рампа, за по-голяма достъпност.

“Мястото не е избрано случайно, този малък парк в центъра на селото беше дълги години занемарен и неизползваем. Сега , сърцето на селото се превърна в чудесен кът за деца и възрастни. С голям ентусиазъм, за пореден път, в облагородяването му се включиха и част от доброволците “ каза Десислава Терзиева. Тя допълни, че парковото пространство ще бъде снабдено с още пейки.

Изграждането на детската площадка  е на цена 9999,17 лева.

„Площадката в Марково е единствената в общината със съоръжение , ориентирано и за по-големите . Смисълът на тези съоръжения е децата да спортуват – да излязат от домовете си и да станат от компютрите.  Селото расте с бързи темпове и един от най-важните ни приоритети са най-малките жители на нашата община“, коментира кметът Павел Михайлов. 

Павел Михайлов, заедно с кмета на село Марково Десислава Терзиева провериха и дейностите по  монтиране на новите предпазни пана на централната улица, които са с цел обезопасяване зоната около училището и детската градина.