На 5 юни десетки миряни ще се съберат в параклис „Свети Дух” в родопското село Дедово/Дедево, за да отбележат своя храмов празник. Отец Димитър ще отслужи света литургия с водосвет – в 9 часа. В 12 часа, пред аязмото „Свети Дух“, свещеникът ще освети курбана за добродетелност и здраве.

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към  Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди повече от 5 века близо до планинския ручей „Свети Дух“ и около стар кичест бук се заселил многобройният род на един овчар, наричан Дядото. На това място се зародило Дядовото село, развило се до днешно Дедово, популярно в този край с името Дедево.

Точно тук дедевчани много искали да бъде и църквата им. Но тя била издигната на най-високото в селото и осветена през 1838-а, с патрон „Свети Атанасий“. Вероятно, поне 40 години след това, местните сбъднали отколешната си мечта. Те съградили скромен параклис с аязмо – край живителния ручей и под сянката на стария бук. Нарекли го „Свети Дух“.

През 1922 г. параклисът бил нает и обновен от неизвестен на местните бачковлия. Това става ясно от вграден в източната външна стена на „Свети Дух“ каменен знак.

И до днес параклисът се радва на грижите на богомолци от различни поколения, свързани с Дедово/Дедево.

Преди 2 години – до аязмото и под Стария бук, многовековния Дядо – символ на селото, с дарения и доброволен труд е направен дървен заслон. За да се събират тук дедевчани, гости и туристи за отдих и за да отбелязват празници като Духовден.