Десети ден жители на село Дълбок извор са без вода или с намалено водоподаване. За това сигнализираха местните до TrafficNews. Хората разказват, че повече от седмицата има проблем с водата, като или дебитът е намален, или въобще няма водоподаване.

„Не можем да извършваме и минимална домакинска работа – да се изкъпем спокойно, да си измием чиниите и дори да пуснем пералня. Селото е голямо и има много семейства с малки деца и липсата на вода затруднява ежедневието”, сподели местен жител. Той допълни, че от ВиК са им обяснили, че сондажите са пресъхнали и има намален дебит като се търсят и алтернативни методи за водоподаване.

От медията ни се свързахме с говорителя на дружеството инж. Антон Гълъбов, който обясни, че проблемът с водата в Дълбок извор не е за първа година и е свързан предимно с метеорологичните условия. Той обясни, че това се получава при продължително засушаване  и големи горещини. Отделно през летните месеци разходът се завишава многократно заради нуждите на жителите и увеличаването на броя на хората. Гълъбов обясни, че към момента водоподаване е нормално, освен в пиковите часове на деня.

„Старите етернитови водопроводите в селото са рискови, особено когато почвата изсъхне. Получават се и аварии, които се отремонтират своевременно. За да случи това обаче се налага спиране на водата, за да се отстрани аварията, но понякога това отнема няколко часа през които хората са без вода. Имало е и случаи да налагаме режим, но за това жителите винаги са били уведомявани”, допълни той.

Гълъбов каза още, че има идея за вкарване на допълнителна мощност за да се подобри услугата в селото, но процедурата е дълга и това няма да се случи тази година, а евентуално за следващия летен сезон.