Асеновградчани събират хранителни продукти за нуждаещи се. Десетки хора вече са се присъединили към хуманното начинание с апел: Да се дари топла и вкусна вечеря и надежда за най-светлите празници.

В момента в Градската библиотека „Паисий Хилендарски” се събират хранителни продукти от първа необходимост, които ще бъдат дарени на 21 декември на хора в затруднено положение. Всеки делничен ден от 8.00 до 17.00 ч там има човек, който приема и описва всичко получено.

„Не забравяйте да запишете и хората в нужда, за които се сещате, наред с техните адрес и телефон, за да можем в уречения ден да им доставим продуктите”, призовават организаторите.

Инициативата „Бъди човек. Подари коледна вечеря но човек в нужда” се провежда за поредна година в цялата страна. Според проведени досега анкети и мнения 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Затова би могло предварително да се поговори с тях, за да се прецени от какво най-много имат нужда.

Обикновено подаръкът включва най-необходимото като пакет храна (например брашно, олио, захар, консерви, пиле, леща, боб и др.), а при възможност може да се добави и една топла вечеря.

Според 60% от анкетираните възрастни хора пък най-приятната им изненада би била някой да ги попита как са и да им посвети минутка внимание.

„Дълбоко вярваме, че сред народа ни има огромно мнозинство от хора с добри души, с разбиране и добро отношение към другите и основно към по-слабите. Просто трябва някой да даде примера и добротата ще тръгне сред нас и ще се разпростре като лавина”, казват организаторите на инициативата.