" Аз не съм терорист, радикалист, фундаменталист. Ето тука съм и не съм опасен. " Това заяви Ахмед Муса Ахмед минути след като бе освободен от съдебната охрана и след като изкара 3г. в следствения арест без влязла в сила присъда, докато постоянното му задържане не бе заменено от съда с парична гаранция.

Освобождаването стана по време на поредното заседание на окръжния съд в Пазарджик срещу 14 обвиняеми, между които и Ахмед Муса, за проповядване на радикален ислям и призоваване към война.

Съдия Кристина Пунтева нареди имамът да бъде освободен незабавно, още в съдебната зала, след като адвокат Елвира Панкова, защитаваща интересите му, представи разписка, че определената от съда гаранция за него от 7500 лв. е платена.

Парите за нея са събрани от сподвижници на имама в джамията " Абу Бекир" в ромския квартал " Изток" на Пазарджик. Пред сградата на съда, която обвиняемият напусна прегърнат с майка си Живка в една от почивките на делото, Ахмед Муса бе посрещнат с овации от няколко десетки свои приятели и сподвижници.

Под възгласите им той заяви, че обвиненията срещу него не са верни и са скълъпени от прокуратурата.

" Всичко е една мръсна политика. Политика на САЩ, Франция, Русия и Израел".

Така Ахмед Муса обясни изключително дългия си 3-годишен престой в ареста. Според него процесът, в който той и сподвижниците му са обвиняеми, е една инсинуация. " Ако има присъди, те ще са несправедливи", заяви имамът.

Днес пореното заседание по делото продължава с гледането на видеозаписи, направени със СРС, на които са заснети подсъдимите.