Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев е задържан, докато тренирал във фитнес до моста на Герджика. Както TrafficNews съобщи, днес около 18 часа райкметът е бил арестуван. Маскирани полицаи са нахълтали в залата, където Ралев спортувал. Обискиран е целият му багаж, а след това маскирани полицаи са претърсили автомобила му. Междувременно полицаи са задържали и пловдивски проектант, с когото Ралев работел. Акцията се ръководи от София, от КПКОНПИ. По непотвърдени данни има и други задържани. 

Служители на Криминална полиция и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в момента са блокирали сградата район "Северен" на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 22 А и провеждат беседи със служители на кметството, които са били задържани след работа. Разпитите се провеждат в няколко стаи, като служителите нямат контакт по между си. Зам кметът Лариса Кътова също е сред разпитваните. 

На този етап няма официално изявление от нито една институция за причината за задържането на районния кмет и проверката в "Северен". Акцията в Пловдив стартира само ден след зрещния арест на кмета на Божурище. 

Страстите в "Северен" през последните месеци са нажежени заради опитите да бъде застроен парка зад хотел "Санкт Петербург". Припомняме, че Комитет за опазване на зелените площи поведе битка срещу собственика на терена Байрам Солак. Те сезираха както Община Пловдив, така и две от министерствата – МО и Министерството на Регионалното развитие. Жителите на района са против теренът да бъде застроен, а собственикът поиска общината да откупи терена. Още в началото на протестите обаче се появиха предупреждения, че има схема за източване на градската хазна и се прави опит общината да бъде притисната да плати голяма сума на инвеститора. 

На Гергьовден премиерът Бойко Борисов лично се срещна с протестиращите и обеща, че паркът няма да бъде застроен. Според източници на TrafficNews преди дни при Главния прокурор е внесен сигнал по казуса. 

Солак иска 15 милиона за парка в Кършияка, съдят се с ОбщинатаГрадските власти са отхвърлили проект за изграждането на паркинг на терена