Бившият началник на "Охранителна полиция" в Пловдив Виктор Празов е уволнен днес, научи TrafficNews. Сутринта служители на "Личен състав" са му връчили заповедта. Дисциплинарното наказание идва след административна проверка и проверка на "Вътрешна сигурност", които са установили редица нарушения. 

Виктор Празов бе дясната ръка на бившия директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. През май миналата година обаче Рогачев бе свален от поста след грандиозен скандал, при който бе разкрита престъпна група, ръководена от началника на Трето районно управление Самуил Хаджиев - също близък до директора. На 19 май при акция на Вътрешна сигурност бяха арестувани Хаджиев и още 7 полицаи, участвали в различни схеми за рекет, изнудване на бизнесмени, корупционни схеми, чадър над престъпни групи. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашко определи случилото се като "удар върху цялата полиция". 

"Чудя се кое доведе до това в редиците на МВР да се появи такава групова престъпност. Но когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до долните нива", заяви Рашков. 

Рогачев бе уволнен дисциплинарно през август, след като няколко месеца прекара в болнични. Той обжалва заповедта. Хаджиев също бе уволнен. 

Виктор Празов бе понижен и в рамките на една година получи две дисциплинарни наказания. Последното му назначение бе в Специализираните полицейски сили в столицата. 

Според запознати заповедта за уволнението на Празов му е била връчена от бившия началник на КАТ - Пловдив Димитър Димитров. Парадоксалното в случая е, че самият Димитров бе сменен от Празов по времето, когато той бе начело на Охранителна полиция. 

Причината за дисциплинарното уволнение е стар случай, в който той е превишил правата си. Даден е и на прокуратурата за престъпление по служба.