Какво ще бъде въздействието на създаването на огромно депо за съхранение и рециклиране на строителни отпадъци и инертни материали край Пловдив? Това ще проверява Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. 

Както TrafficNews съобщи 40-годишният италианец Алберто Анселметто иска да обособи площадка върху близо 16 декара в землището на село Кадиево, която да използва за депониране, предварително третиране и преработка на строителни отпадъци от широк спектър, като материали от бетонови конструкции, тухлени, керамика и др, както и инертни материали. Теренът е в близост до защитената зона "Река Въча - Тракия", но освен риск за природните дадености, населението на селото се безпокои от опасностите за здравето им. 

РИОСВ мотивира с редица възможни вредни въздействие на проекта абсолютната необходимост да бъде извършена ОВОС - оценка на въздействие върху околната среда. Сред доводите са това, че с реализирането и дългосрочното експлоатиране на площадката се очаква да въздухът да се замърси с прахови емисии, както и звуково замърсяване - с реализацията се очаква излъчване на шум в околната среда от машините и съоръженията, разположени на промишлената площадка на обекта.

"Планираните дейности в така представеното инвестиционно предложение ще доведе до увеличаване на движението на моторни превозни средства за обслужване на дейността на обекта. Следва да се обърне внимание и на факта, че шумът от транспортен трафик, свързан с дейността на обекта също следва да се оцени при определяне на въздействието от площадката", пише в мотивите. 

Това обаче не е най-големият проблем на инвестиционното предложение. Първо, едва на около 800 метра от имота, в който се цели изграждането на депото за рециклиране, има земеделски терени. Трябва внимателно да се проследи как дейността ще ги засегне. Най-важната точка, разбира се, е човешкото здраве. РЗИ-Пловдив вече са дали становище, че е възможно да възникне риск за човешкото здраве при неспазване на закона.

"Необходим е подробен анализ на дейността, подробно пресмятане на потенциалното негативно влияние и изготвяне на подробен доклад и наблюдение по отношение на степента на значимост на въздействието за недопускане на риск за човешкото здраве при реализацията на инвестиционното предложение", пишат в писмо от РЗИ. 

Всички органи се обединяват около констатацията, че въздействието при експлоатацията на бъдещия обект ще бъде дълготрайно и постоянно, което означава, че трябва детайлно да се проучи как може да потенциално да навреди. 

Редица жители на селото и района вече са подали жалби и са изразили бурното си несъгласие за реализирането на площадката. При кмета на селото са постъпили възражения по проекта, а сформиралия се Инициативен комитет за несъгласие срещу бизнес проекта вече събира втора подписка срещу инвеститора. Жалба има постъпила и в РИОСВ Пловдив. 

Вижте повече за абсолютното несъгласие на хората за реализиране на площадката, тук: 

 

Жители на Кадиево скочиха срещу депо за строителни отпадъци на 800 метра от домовете имИталианец планира да изгради площадката в непосредствана близост до земите им

Към настоящия момент италианският инвеститор чрез фирмата му "Булгарстрой изкопи" ЕООД, трябва да направи редица консултации с местните органи, както и да възложи на колектив от експерти да изготвят Доклад за ОВОС. 

Докладът по ОВОС трябва да оцени не само намерението на инвеститора, но и да разгледа алтернативи по отношение на мястото, по-подробно въздействията от реализацията на предложението върху отделните компоненти и фактори на околната среда и ще предложи мерки за предотвратяване, намаляване и възможно най-пълно отстраняване на неблагоприятните последствия от реализирането на предложението

След това РИОСВ-Пловдив ще пристъпи към детайлна проверка и анализ на риска. Екоинспекцията ще има и последната дума - допустимо ли е изграждането или не. 

Кой е италианецът  Алберто Анселметто и какво предвижда депото му, вижте тук:

Италианец иска да направи депо за преработка на строителни отпадъци край ПловдивГраждани от Кадиево се заемат да предотвратят замърсяването на района