40-годишният италианец Алберто Анселметто иска да изгради огромно депо за съхранение и рециклиране на строителни отпадъци в землището на село Кадиево. Това стана ясно по подадено инвестиционно намерение подадено за оценка на въздействие върху околната среда в РИОСВ. 

Площадката, която се предвижда да приема строителни отпадъци, ще е с площ от близо 16 декара и ще се използва за рециклиране строителни отпадъци от широк спектър, като материали от бетонови конструкции, тухлени, керамика и др. Теренът е в близост до защитената зона "Река Въча - Тракия". 

Гражданите на Кадиево се обявиха категорично против и поясниха, че няма да позволяват подобен проект да се случи в населеното им място. 

"Има еднозначен отказ от всички жители на района да се реализира такъв проект. Според нас това този проект е незаконен. Няма никакво право да съществува и да се развива", казаха от инициативния комитет, заел се с борба срещу инвестиционното намерение.

Инвеститор е фирмата "Булгарстрой изкопи" ЕООД, еднолична собственост на Анселметто, който се води гражданин на Алмезе, провинция Торино. Проверка показва, че дружеството е регистрирано е в началото на 2019 година под името "Арти Консултинг" с капитал от 10 лева, а съвсем малко преди да започнат документалните приготовления по проекта в средата на 2020 е преименувана. Сменен е и предметът на дейност, който в момента е основно - събаряне на сгради, изкопи и извозване на изкопаната земна маса, строително монтажни дейности, рециклиране на неопасни отпадъци, покупка на недвижими имоти с цел продажба, изредени са още редица дейности, като е оставена и врата за "всяка друга дейност, която не е забранена със закон". 

Интересно е да се отбележи, че предприемачът е съобщил още в инвестиционното си намерение, че площадката ще се използва на база сключен договор за наем, т.е. не лично от него. 

Предвижда се основния поток от строителни отпадъци да е от разрушителни дейности на сгради и съоръжения, ремонти по пътна, индустриална и жилищна инфраструктура, както и от обществения сектор при спазване на регулациите за третиране на строителни отпадъци, генерирани от населението в общините.

Акцент в проекта е, че основният поток на отпадъци към площадката ще е от разрушителни дейности на сгради и съоръжения, ремонти по пътна, индустриална и жилищна инфраструктура, както и от обществения сектор, като според Анселметто това е "труден и отговорен процес, който изисква задълбочена подготовка и координация".

Предвижданите съоръжения за третиране на строителни маси са мобилни „crusher - трошач” и стационарни. Фирмата залага да обработва до 80 тона строителен отпадък само в рамките на 24 часа и до 24 000 тона годишно. 

Предвижда се и граждани да могат да предават генерираните от тях строителни неопасни отпадъци до площадката, като същите ще се приемат единствено след направен обстоен оглед, за тяхното съдържимо, и в никакъв случай няма да се допускат отпадъци със съмнителен произход и/или такива за които се предполага, че е възможно да са контактни и/или замърсени с опасни вещества и смеси. В процесите са включени: предварително раздробяване, натрошаване, отстраняване на металите, пресяване/фракциониране/рециклиране, както и селективно складиране на различните фракции. 

В момента тече процеса по оценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие на околната среда. Все още няма яснота дали Eкоинспекцията ще даде зелена светлина на депото, но гражданите са поели нещата в свои ръце. 

Каква е позицията на живущите в Кадиево, какво мислят институциите и какви са възможностите от тук нататък, очаквайте в продължение по темата на TrafficNews.