Полски Фиат се ангажира с превъзпитаване на порочни навици на част от пловдивчани. Автомобилът, изработен от отпадъчни материали, обиколи улиците на Пловдив в час пик с послание. Той е арт инсталация от кампанията за прекратяване изхвърлянето на цигарени угарки и дребни боклуци от шофьорите през прозореца по време на път.

Всъщност появата на колата сред трафика повлия на околните много повече от информацията, че един на всеки пет отпадъци, които виждат по улиците, е изхвърлен умишлено. И именно тук е заровено кучето.

Авторът на автомобила от отпадъци, пловдивският артист Васко Лалов oт Pyrotechnix Crew, споделя пред TrafficNews, че се надява делото му да скандализира шофьорите, които без да се замислят мърсят града.

„Не се сещам за каквато и да е основателна причина да не можеш да дочакаш следващия кош за боклук. Не изисква много усилия да си пазиш отпадъка до там, но със сигурност е по-трудно да изметеш улицата“, категоричен е той. Съвпадането му с позицията на сдружение БГ Бъди активен, по чиято инициатива се случва кампанията, ги обединило в общата им работа по проекта.

„Беше ми изключително интересно, тъй като от години не бях практикувал металообработване/заваряване/, което ми е специалност още от гимназията. Тъй като имах опит точно в тази сфера, проектът беше възложен на мен. Схемата за работа беше по моя спецификация, за изработката ползвахме стоманени профили, които поръчах нарязани по размер“, разказва за процесът Лалов.

Идеята му за визията на автомобила преминала през много метаморфози. Промени се случвали и по време на работа, споделя той, а за изработката получил помощ от приятел. С взаимни усилия те бързо се стигнало до артистичния и подканващ към мисли Fiat 126.

Според него подобни инициативи трябва често да присъстват в ежедневието на пловдивчани. Това ще доведе то разширяване на разбиранията, че да изхвърлиш отпадък на улицата или сред природата – не е нормално поведение.

Изказването му идва на фона на данни от доклад за  „Поведението на замърсяване“, според който 20% от изхвърлянията попадат в уличната мрежа. По-голямата част от това е в резултат на умишлени действия, например “изпускане” на отпадъците (54%) или целенасочено мятане/хвърляне на боклуци (20%). Въпреки стряскащото заключение,  докладът все пак показва и положителна тенденция. В последните две години се отчита сериозно намаление от 9,7% в декларирането на изхвърлянето на отпадъци през прозореца на колата или сред природата.

 „Силно се надявам проектът да повлияе на чувството на хората за граждански дълг. Трябва да се пази чистотата на Пловдив не само от съответните органи, но и от самите граждани. Всеки трябва да предпочете да даде личен пример“, заключва Лалов.

Неговото творение ще продължи обиколката си и извън града, за да напомни на българските граждани, че изхвърленият им фас не е останал незабелязан.