В Пловдив е постигнат добър обществен ред , който за стандартите на страната е на високо ниво. Това е заключението на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на проведения днес отчет - анализ на пловдивската полиция. TrafficNews.bg припомня, че годишният анализ на Областната дирекция бе "засекретен" и резултатите от него не бяха оповестени на брифинг, каквато е практиката през годините. Тази и предходната години отчетът, който разбира се касае всички данъкоплатци, минава тихомълком. И ако през 2017 година причината можеше да се търси в "смяната на караула" по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, то тази година подобно оправдание липсва. Както всяка година обаче, успехите преобладават. 

Престъпленията против собствеността - кражби, грабежи, измами и др са 46% от всички престъпления и са структурно определящи за криминогенната обстановка в региона.Регистрирани са 3152 посегателства, като полицията отчита намаление от 11% спрямо 2016 г. или 377 престъпления по-малко. Разкриваемостта при тези престъпления през 2017 г. е 26 %. Кражбите са 72 % от всички посегателства, което означава, че полицията разкрива 1 от всеки пет регистрирани кражби. 

Намалява броя на извършените грабежи. През годината са извършени общо 129 грабежа, при 146 за миналата, т.е. отчетеното намаление е от 14 %. Намалели са въоръжените грабежи 6 бр.  при 11 бр. за 2016 г. Извършени са 3 грабежа, при които е използвано огнестрелно оръжие, при 6 за 2016 г. 

Полицията отчита и драстично намаление на кражбите на автомобили- с цели 49 %. Техният брой за 2017 г. е 66, като за 2016 г. са били 130. Разкриваемостта им през годината е 24 % и се е повишила с 6 % спрямо изминалата.

При икономическата преспъност също е намален броя на регистрираните престъпления, а случаите на заловени длъжностни лица с подкуп са 8. 

През 2017 г. на територията на ОД на МВР – Пловдив са регистрирани общо 898 тежки ПТП, с 59 загинали и 1159 ранени участници в движението. В сравнение със същия период на 2016 г., броят на тежките ПТП е намалял със 151, на загиналите с 14, а на ранените със 151 лица. 

Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков направи преглед на постигнатите резултати от служителите по всички направления на дейност през изминалата година, както и на заложените през тази година задачи. Гл. комисар Младенов подчерта, че областта се характеризира със сложна оперативна обстановка, обусловена от големината на региона, разнообразното население и наличието на развита икономическа зона. Маринов посочи, че професионалното ръководство на МВР анализира всички фактори, влияещи върху работата на отделните дирекции в страната. Същевременно напомни, че за постигане на адекватност в обстановката е необходима реална и обективна самооценка. Той благодари на служителите за усилията, положени по време на сложната обстановка около случая с Асеновград, като подчерта, че случаят показа 100 процентова ангажираност на всички институции.

Направелнията, по които предстои да бъде активизирана работата на полицията, не са по-различни от други години. Те са  активизиране на дейността по линия на издирването, активно противодействие на конвенционалната престъпност, повишаване на активността на Икономическа полиция с цел пресичането на прането на пари, злоупотреби с еврофондове, намаляване на контрабандата с тютюневи изделия. Бе посочена необходимостта от създаване на допълнителна организация с оглед намаляване на ръста на престъпността в малките населени места в Пловдивска област, както и по-тясна комуникация между дирекциите. Гл. комисар Младен Маринов напомни, че оценката за работата и усилията на служителите се дава от гражданите и обърна специално внимание на формирането на професионално поведение особено на новопостъпилите в дирекцията служители.

Особено внимание представителите на прокуратурата обърнаха на високия професионализъм на служителите от отдел “Разследване”, отчитайки тяхното изключително натоварване. 

На отчет-анализа са присъствали също  заместник-директорът на ГД “Национална полиция” старши комисар Константин Димитров, областният управител Здравко Димитров, председателите на Окръжен и Районен съд Веселин Хаджиев и Иван Калибацев, административните ръководители на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури Иван Даскалов, Румен Попов и Чавдар Грошев, директорът на ДАНС – Пловдив Николай Петров.