Група ентусиасти от гражданско сдружение „BraVo, Пловдив“ се организира и също се включи символично в запазването на паметта на артиста Янко Гъделев. На пейката в градината те поставиха букет бели цветя и метална табелка с признателност и благодарност за споделените цветни емоции и магията на кукления театър.

„Скъп за всички ни Янко Гъделев, твоите сръчни ръце вдъхнаха живот на безброй истории и герои, омагьосвайки нас, нашите деца и вдъхновявайки колегите ти артисти. Куклите ти не бяха просто фигури, а съдове на радост, смях и дълбоки истории. Твоята креативност, отдаденост и страст към кукленото изкуство ще бъдат запомнени за много дълго време. Благодарим ти за магията, която сподели и наследството, което оставяш след себе си. Твоят дух живее чрез радостта и чудото, които дари на нас и света“, сподели Светослав Енчев.

На мястото бяха председателят на сдружението Веско Костов, зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, както и общинските съветници от групата на „Браво, Пловдив“.

„Напусна ни изключителен артист, майстор на куклите, който пленяваше с изкуството си малки и големи. Пловдив осиротя, много деца за съжаление няма да могат да се докоснат до вълшебния танц на куклите на Янко Гъделев“, каза Веско Костов.

Деца също продължават да отдават почит към артиста. Пейката в "Цар-Симеоновата градина", около която в последните години много хлапета се забавляваха с танца на куклите на изкусния кукловод, е отрупана с цветя и рисунки, видя репортер на TrafficNews.

Напусна ни големият куклен актьор Янко ГъделевОпелото е в параклиса на Централните гробища на 16 юни

Пловдивски деца и родители - с почит към кукловода дядо Янко