7 години и 6 месеца затвор е присъдата, която Окръжният съд постанови за пловдивския адвокат Владимир Елдъров, обвинен в подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. С половин година по-малко или общо 7 години ще прекара зад решетките съучастникът му Радослав Керанов.

Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов ще лежи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките. Изненадващо Валери Бодурков бе обявен за невинен. 

На всички признати за виновни, освен на Петьо Пенев, бяха сложени белезници незабавно още в съдебната зала. В. Елдъров, Керанов, Поптолев, Спасов и Доевски ще останат в ареста. 

Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред по-горна инстанция. 

Делото продължи 2 години, като веднъж бе прекратено, тъй като предишния съдия си направи отвод. 

ОБВИНЕНИЯТА

Владимир Елдъров  и таксиметровият бос Радослав Керанов са обвинени , че са подбуждали Мартин Поптолев да умъртви друг пловдивски адвокат – Владимир Мерджанов.  Елдъров и Мерджанов  водят десетки дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и мотивът за планираното престъпление вероятно е конкуренция.  

Срещу Елдъров  има още серия обвинения- за подбудителство към палежи на имущество в Баня, Зелениково, Марково и Пловдив. Пожарите са  причинили  значителни вреди.

Владимир Елдъров на 01.12.2014 г. в  Пловдив е подбудил Светлин Спасов и Мартин Поптолев да унищожат предно дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната”, собственост на Димитър Деков.

Радослав Керанов на 23.10.2014г. в  Кричим, умишлено е склонил Милко Доевски да запали къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян , като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов  в периода 10.10.2013 г. – 29.03.2014 г. в  Пловдив и Марково са разбили два автомобила.

Петьо Петров и Мартин Поптолев  на 22.10.2013 г. в  Баня, в съучастие, по поръчка на Елдъров и Керанов са запалили имущество на значителна стойност – къща с гараж, собственост на Тихомир Матев на стойност 89 100 лв. и автомобил БМВ, собственост на съпругата му Йорданка на стойност 15 875 лв., като общо стойността на увреденото имущество е 116 287 лв. и пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и са причинени значителни вреди.

Мартин Поптолев, Петьо Пенев и Светлин Спасов на 06.12.2013 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, в съучастие, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, са отнели товарен автомобил БМВ и чужди движими вещи, всичко на обща стойност 58 735 лв. .

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов на 08.02.2014г., в Пловдив, в съучастие са отнели чужди движими вещи - сумата от 200 лева и ръчен часовник марка "Келвин Клайн" на стойност 290 лева или всичко на обща стойност 490 лева, от Илиас Т., , с намерението противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с причиняването на средна телесна повреда.

Милко Доевски по поръка от Радослав Керанов на 23.10.2014г. в  Кричим, е запалил къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян, като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.