Община Пловдив очаква предложенията от собственика на 16-те декара зад хотел "Санкт Петербург", за да седнат двете страни на масата на преговорите, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той заяви, че е провел разговори със собственика на парцела Байрям Солак , на която са присъствали и представители на инициативния комитет на гражданите, които се обявиха против застрояването на терена.

Тотев обясни, че до сряда трябва да получат вариантите, които предлага собственикът, като не е задължително вътре да фигурира закупуването на имота. За да бъде всичко прозрачно, на всички разговори между общината и собствениците на парцела ще присъстват и граждани, които да се включват в преговорите. 

Очаква се предложенията да се входират в Община Пловдив в сряда, а след това градските власти си запазват правото да направят свои контра предложения. 

Кметът потвърди, че в Кадастъра има грешка, а актуалната информация за статута на имота се гледа според ПУП-а и Общия устройствен план. 

Инвеститорът е заявил, че към момента няма намерение да строи там, затова не е необходимо да се взимат прибързани решения. 

"Беше вметнато, че там може да се направи временен паркинг, е, няма да се направи такъв. Едно предложение за закупуване на имота е изключително сериозно и то трябва да бъде много добре аргументирано", заяви кметът Иван Тотев.

Той допълни, че не е присъствал на протеста в неделя, тъй като не може да вземе плаката и да направи същите изявления като протестиращите. Но на протеста е имало представител на Община Пловдив в лицето на районния кмет Ральо Ралев. 

"На протеста Ралев бе като кмет на "Северен", а не като кандидат за кмет, за разлика от другите политици, които се бяха наредили най-отпред", каза градоначалникът. 

Той заяви, че когато предложенията бъдат отправени към градската администрация, той ще ги оповести публично и ще бъдат коментирани. 

Над 500 пловдивчани излязоха да защитят парка в "Северен", протестите продължават СНИМКИ+ВИДЕОВъв вторник предстои среща между протестиращите, Общината и инвеститора Байрям Солак