2000 души се включиха в подписката в защита на парка зад парк хотел Санкт Петербург в Пловдив. За втора поредна седмица около 500 жители на район "Северен", на чиято територия се намира спорната зелена площ, се събраха с искане територията да остане парк. Инициативният комитет, който организира протестите в защита на площта от 16 декара, се заканиха, че няма да отстъпят и няма да позволят на тази територия да се строи каквото и да е.

На протеста бе и кметът на район "Северен" Ральо Ралев, който за пореден път подкрепи исканията на хората и както тяхното, така и неговото желание е паркът да си остане парк. Той подчерта, че към този момент не се е срещал с никого и не е водил преговори за каквото и да било. Тези срещи се правят в Община Пловдив.


Въпросът, който в последно време вълнува пловдивската общественост е от къде идва разминаването между кадастралната карта и общия устройствен план, от чието значение е статутът на спорния имот, който сега е в ръцете на частния инвеститор Байрям Солак. По думите на кмета на район "Северен" това е отговор, който трябва да даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пред медиите Ралев разкри какви са десетте стъпки, които е направил по въпроса с парка. Една от тях е на първо време да се установи кой неправомерно е изсякъл дърветата в района и да му бъде потърсена отговорност. Засега е ясно, че са отсечени 64 дървета, някои от които не са били маркирани като санитарна сеч. А миналата седмица лично той е предоставил 40 нови фиданки, които бяха засети на мястото на отсечените. Той е внесъл официално предложение до общинския съвет да се промени статутът на парка и  цялата му територия да бъде зеленина, а не само част от него.

От Инициативния комитет за защита на парка направиха отчет  за действията до момента. Пред присъстващите негови представители заявиха, че във вторник предстои среща между кмета на Пловдив Иван Тотев, представители на протестиращите и собственика на терена Байрям Солак. На нея ще бъдат обсъдени детайлите и възможностите за откупуването на спорния имот от Общината, за да се гарантира, че той ще остане парк за отдих и почивка. Протестиращите изявиха готовност всяка неделя в ранния следобед да организират срещи в парка, докато всички техни искания не бъдат изпълнени.