Единственото спортно игрище в близост до домовете на десетки хлапета в центъра на Пловдив се превърна в неприветливо  „прашно петно“ и паркинг за автомобили. След частични ремонтни дейности по "Региони в растеж" в района на ул. „Балкан“ и ул. „Лъджене“, асфалтовата площадка, където децата играли и карали колелета, променила предназначението си в депо за строителни отпадъци.

Напук на всичко, все още има деца, които ритат топка там. След ремонта се обърнахме към кмета на "Централен" и той ни увери, че ще я възстановят. И така вече три години. Сега тя е едно прашно петно, а когато духне вятър, всичко става в прахоляци“, разказва пред TrafficNews жител в района.

Освен нездравословната среда, в която децата играят, проблемът се задълбочил, след като жителите на близки кооперации започнали за усвояват пространството като паркинг за колите си.

„Най-неприятното е, че хората паркират там, докато децата ритат топка или правят опити да карат колело. Дори им подсвиркват да се дръпнат, понеже пречат“, посочва още пловдивчанинът.

TrafficNews потърси за коментар кмета на район Централен Георги Стаменов, който поясни, че предстои скоро да започнат последващи ремонтни дейности по европроекта "Региони в растеж", като още три обществени поръчки за градско обновяване все още не са завършени.Очаква се с реализацията им да приключи и програмния период на проекта, който бе прогнозиран за 2014-2020г. Към този момент е избрана фирмата изпълнител и се очаква в рамките на близкия месец да бъдат прецизирани договорите по надзора.

„Прогнозата ни е, че след около месец ще можем да стартираме ремонтните дейности. Предстои цялостно реновиране на средата по въпросните улици. Предвидени са именно детски площадки, места за отдих и спорт. Ще бъдат обновени и тротоарите. Другите улици също ще се радват на нови площадки. Освен това е предвиден ремонт и на ВиК мрежата по „Райна Попович“, където от години има проблем с налягането и чести аварии“, заяви Стаменов.

Още за предстоящия проект по „Региони за растеж“:

Дават над 8 млн. лева за последното голямо градско обновяване в Пловдив с пари от ЕвропаТри обществени поръчки все още са в ход за този програмен период по „Региони в растеж”