Румен Радев коментира от Пловдив цените на тока доволен, и похвали служебното правителство за намесата в удържане на цените. Според него трябва да се наблегне на това, че вече трета седмица България е с най-ниска цена, заедно с  Полша.

„Знаете, че от години енергетиката е облетена в схеми. Либерализираха цената за бизнеса чрез Българската независима енергийна борса без ясни правила, които да имат механизми да защитават бизнеса. В момента се облагодетелстват търговците, а страда бизнеса. Предстои това да се разгледа“, коментира държавният глава.

По думите му служебното правителство е успяло да увладее цените и за трета седмица сме били страната с най-ниска цена в Европа. 

 „Ще се преразгледа правилата за работа на Българската енергийна борса. Очаквам КЕВР да влезе много сериозно в своите задължение и да санкционира всички, които спекулират в тази борса. Прави се всичко възможно цената на тока да бъде задържана и намалена, разглеждат се механизми за помощ на бизнеса“, добави президента.

Радев не пропусна да „хвърли ръкавицата“ към Бойко Борисов, като го призова да се яви на президентските избори като кандидат.

„Борисов не веднъж е заявявал, че ще кандидатира точно за тези избори. Очаквам честната му дума. Той почти всеки ден критикува президентската институция, обявява ги в диктаторство. Нека се яви и спечели тези избори и внесе своите демократични принципи“, допълни президента.

Той добави, че порочната практика с купуване на гласове трябва да приключи, и че държавата е в пълна готовност да противодейства на подобни опити веднъж завинаги.

Радев коментира и случаят със заседнали кораб край Камен бряг.

„Корабът е една картина на безхаберието години назад. Никакви процедури по отношение на морското спасяване, разкапана техника, никаква организация. Не може изведнъж да вземем този кораб на бордаж, не сме пиратска среда. Смятам, че Министерството на транспорта създаде бърза организация, поздравявам ги“, заяви още той и похвали организацията, която предотвратява екологична катастрофа.

„Горивото е отнето и е оставено толкова, колкото е нужно на екипажа да оцелее. Представяте ли си какво би могло да стане , ако десетки тонове гориво се излеят във водите. Това вече е обезопасено“, категоричен бе Радев.

 

Припомняме, че по-рано през деня Радев, заедно със служебният социален министър Гълъб Донен, откри Европейския форум за социално предприемачество.

Президентът пристигна в Пловдив, откри форум в ПанаираДиректорът на Панаира Иван Соколов пожела успех и ползотворна работа във форума