Пловдивчани за бившата сграда на БНБ: Музей или обществена сграда!

Гласувалите в анкетата на TrafficNews категорично против да бъде дадена на частен инвеститор

30.11.2022 20:00 1536 0
Пловдивчани за бившата сграда на БНБ: Музей или обществена сграда!

Близо 5 000 души се включиха в анкетата на TrafficNews, в която попитахме пловдивчани в какво да се превърне сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов". 40% от гласувалите смятат, че тя би трябвало да бъде превърната в музей, в който да бъде показана историята на града. Други 30% са на мнение, че функцията на сградата трябва да се реши след широк обществен дебат. 12,83 % искат архитектурният паметник да бъде представителна сграда на Община Пловдив. По-малко от 4% са тези, които поддържат мнението, че архитектурният шедьовър трябва да бъде даден на концесия на частна фирма. 

В редакцията бяха получени и други предложения как да се оживи бившата банкова сграда. Пловдивчани предложиха в нея да бъдат преместени студентите от Академията по музикални и танцови изкуства, а фоайето да се ползва за изложби, концерти и спектакли. 

 Други смятат, че би се превърнала в чудесна гурме зона. 

Анкетата показва, че интересът на пловдивчани към сградата е огромен. В деня на Отворените врати, организиран от кмета на район "Централен" Георги Стаменов, десетки граждани влязоха да разгледат една от най- красивите сгради в Пловдив. 

Междувременно от изказване на кмета Здравко Димитров стана ясно, че апетите към сградата имат и частни компании. „Има предложение вътре да влязат IT специалисти, като мозъчен тръст да стане на Южна България. За общини, за организация на транспорта, киберсигурност, всичко да бъде там. Общината да го направи, съвместно с висши учебни заведения, съвместно с други институции. Като предложение го има, но още е в суров вид, затова не съм го казал.  Има много варианти за сградата, но за всичко се искат пари”, заяви той. 

Вероятно става въпрос за интерес от страна на  „Цифров иновационен хъб Тракия“, част от Съюз за стопанска инициатива, с който общината си партнира в различни проекти.  

Гражданите обаче са резервирани към подобна идея и резултатите показват, че обществото се надява сградата да бъде достъпна за всички. 

 

 

 

 

 

Изпрати новина