Тука няма ни култура, ни възпитание! Така отговориха няколко жители на пловдивския квартал Столипиново на запитването ни дали са наясно, че тази година Пловдив е европейски културен център. Някои от анкетираните споделиха, че са чували за проекта, макар да го асоциираха със съвсем различен момент от съвременното развитие на страната ни.

"Знаем, знаем! Нали ни приеха в Европата!", коментира жителка на махалата. Хората масово свързваха думата "култура" с поведението и нивото на възпитание на съгражданите си, а не със събития и различни инициативи в квартала. Оказа се, че повечето от тях не са виждали или пък чували такива да се провеждат. Автобусен шофьор, който е жител на най-голямото гето на Балканите сподели, че е ставал свидетел на много концерти, театри и представления в центъра на града, но никога в квартала, в който живее.

Припомняме, че именно приобщаването на Столипиново бе един от акцентите на програма, с която градът на тепетата спечели титлата "Еворпейска столица на културата". "Махалата" попадна в отделен клъстер от програмата, а през годината в амбициозната програма бяха заложени различни представления, уъркшопи, театрални работилници, фотоизложби и други.

Успяха ли жителите на квартала да станат част от инициативата и има ли място културата в ромската махала - вижте в анкетата: