"Нямайте никакви съмнения, че моето желание е ГЕРБ да управлява в Пловдив", това отговори кметът Иван Тотев на въпрос дали е в подготовка за нов трети мандат. Въпросът бе логичен, след като днес сам градоначалникът мотивира уволнението на Кацарски с евентуална подготовка на Община Пловдив за новия мандат. 

"Имаме абсолютното самочувствие да подреждаме и да взимаме управленски решения, които ще имат отзвук в следващия управленски мандат. Категорично го правим това нещо. Това не е първата смяна в заместник-кметските места в Пловдив. Работим подготвяме се, ще извадим листа, която ще бъде предложена и ще помолим за още един управленски мандат в Пловдив. Това дали ще бъде Чунчуков кмета или Жоро Стаменов няма никакво значение", посочи Тотев във връзка със значението на рокадите по върховете на управлението в Пловдив. 

В изявлението си днес Тотев акцентира основно на две неща, принадлежността си към партията и идентификацията му с нея, както и йерархичната структура на взимане на решения в ГЕРБ. 

"Който партията посочи, ние ще работим за него. Тежката дума на премиера е последната винаги в един такъв дебат. Най-важно е мнението на премиера, защото неговият поглед как вървят нещата е важен", посочи Тотев. 

На 7 юли престои да се събере партийния съвет на ГЕРБ и вероятно тогава ще бъдат определени листите за местните избори по места. Самите кандидати обаче ще бъдат ясни най-рано в средата на август, като по традиция официалното им обявяване е дори в края на летния месец. 

Иван Тотев определи своите два мандата като много успешни и свързани с израстването на Пловдив. 

"Дали израстването се свързва с конкретна личност - моята или друга, няма никаво значение. Важното е, че екипът на ГЕРБ направи огромни крачки", посочи Тотев. Той използва да направи референция, че дори проекти като Колодрума, които са били много одумвани, сега са обществено реабилитирани. 

"Мачът между Иран, които са номер 2 в света, играха тук и загубиха от САЩ, пред пълна зала с пловдивска публика. Пловдивчани дадоха своята оценка с присъствието си - 3 дни подред. Хората са тези, които живет в града и дават оценките. Никога не е имало повече хора по културни и спортни събития в града", коментира Тотев.

Засега Тотев посочи, че е възприел като своя задача да осигури приемственост в общината, за да има устойчиво развитие. 

"Защо си мислите, че ако примерно, теоретично има нов кмет в Пловдив, изведнъж всичко ще изчезне и на ново?", риторично пита той, но обясни че приемственост трябва да се случи, но "дали ще се случи, това е друга тема - вътрешно партийни неща".

Тотев обаче не пропусна да спрегне и други имена за поста си. Сред тях попаднаха вече лансираното име на районния кмет на "Централен" Георги Стаменов, но и това на стоящия до Тотев по време на изявлението районен кмет на "Източен" Николай Чунчуков, който според политическите анализатори е почти невъзможен вариант.

Изненадващо Тотев коментира и едно от най-тиражираните имена за неговото място - това на областния управител на Пловдив Здравко Димитров, като подчерта, че той би бил "прекрасен кмет". Тотев отрече между тях да има интрига само защото се спрягат от различни лобита и допълни, че партийният кандидат ще бъде подкрепен от всички на градско ниво. 

Кой ще е следващият кмет на Пловдив? Имената на кандидатите започват да излизат наявеГолямата въпросителна е кой ще се бори за трети мандат с ГЕРБ – Иван Тотев или…

Кметът Тотев за уволнението на Кацарски: Ние сме едно семейство, всичко си остава в семействотоСпоред градоначалника няма конкретна причина, въпреки че вчера беше лансирана странна такава