По празниците няма да има грипна вълна. Това каза gлавният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му е трудно да се каже на какво се дължи това закъснение.

„Били сме свидетели на много късни грипни епидемии, включително през март и април. Този сезон обаче най-вероятна няма да е така”, поясни Кунчев пред БТВ.

Мъглите, резките промени в температурата и мръсният въздух благоприятстват честите заболявания. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

„Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа”, обясни още Ангел Кунчев.

„Догодина ще се опитаме да увеличим бройката, за да се възползват повече хора”, заяви Кунчев.

Той препоръча, когато дойде грипната вълна, хората, които са най-уязвими, да останат вкъщи за около 10 дни, за да избегнат най-острата фаза на епидемията. Малките деца, които боледуват често, както и възрастните хора с хронични заболявания са най-уязвимите.