Общо седем нарушения са открили проверяващите от Агенцията за държавна финансова инспекция при проверката на документите за откриващото събитие на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. 

Две от тях са по чл. 49 от Закона за обществените поръчки за така наречените тенденциозни технически характеристики, които са написани така, че да създадат условия за кандидатстване само на конкретен изпълнител или неговите продукти. Става дума за два договора – единият за доставката на оградни пана, а другият – за мотокари, с които да се ползват при работата за откриващото събитие.  И в двата случая в документацията на поръчката е уточнено какви точно трябва да бъдат паната и мотокарите, а това се счита за нарушение, защото ограничава възможността на други участници в процедурата. 

За двете нарушения санкцията ще бъде финансова. Глобата е за директора на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, който има право да я оспори. 

Другите пет нарушения са на чл. 42 от ЗОП и са свързани с документацията, която след края на процедурата фондацията трябва да предостави в сайта на Агенцията по обществени поръчки. От пет години те не подлежат на финансова санкция. 

Агенцията е проверила общо 43 договора по обществената поръчка за откриващото събитие, които са на стойност 3 198 312 лв. Проверката е регулярна и се извършва във всички институции, които обявяват обществени поръчки. Тя няма нищо общо с проверката, която извършва Прокуратурата. 

Видях доклада и първото, което искам да кажа, е, че фондацията е свършила изключително много работа. При това го е направила без съществени нарушения. Работила съм по подобни процедури и знам колко труд и документация стои зад тях, каза председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Тя подчерта, че при всичките критики, които летят към фондация „Пловдив 2019“, тя лично е поздравила екипа за положения труд и спазването на закона.