Първият секретар в руското посолство у нас, който беше обвинен в шпионаж от прокуратурата, не е напуснал България. Това съобщи Нова тв, цитирайки източници от Външно министерство. Затова дипломатът е обявен за персона нон грата и днес му е връчена нота с нареждане да напусне България до 24 часа.

В понеделник прокуратурата съобщи, че срещу един от първите секретари на посолството на Руската федерация в София е образувано досъдебно производство по подозрения за осъществяване на разузнавателна дейност у нас.

Смята се, че дипломатът е провеждал редовни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация, предлагайки облаги.

Засега името му не е обявено официално. По повод на скандала имаше и среща на външния министър Екатерина Захариева с руския посланик у нас Анатолий Макаров.

Нов шпионски скандал с Русия! Първи секретар в посолството в София донасял за държавни тайниДАНС и спецпрокуратурата разкрили дипломата агент, който действал от една година, предлагал пари срещу информация