Първи секретар на руското посолство в София се занимава с откровен шпионаж, събирайки информация, която е държавна тайна. Това е установило разследване на ДАНС, стана ясно днес от съобщение на Специализираната прокуратура. Разкритият агент е действал повече от година у нас. 

"След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/", съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Руският шпионин е провеждал конспиративни срещи с български граждани, на които е предлагал материални облаги, за да получи търсената информация. 

Сред тях е бил ръководен държавен служител, "разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна", твърдят още от спецпрокуратурата.

Според съобщението в резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала за руския шпионин са потвърдени изцяло. 

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

 На 25. октомври главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

На сайта на посолството на Руската федерация са посочени 8 души на позиция първи секретар и един на позиция първи секретар (административни въпроси). Засега не е ясно кой от тях е заподозреният шпионин.

Точно на 9 септември тази година гръмна друга шпионска афера, която едва не ни скара с Москва. Тогава беше задържан председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, заедно с негови съратници. Те също бяха заподозряни, че събират тайна информация за Кремъл, както и че имат план за овладяване на властта у нас от проруска партия.  

В крайна сметка срещу Малинов бяха повдигнати обвинения за изтичане на класифицирана информация към руски организации и за пране на пари. В момента той е пуснат на свобода под гаранция от 50 хиляди лева.

Държавата наложи и забрана за влизане в България на бившия генерал от руското разузнаване Леонид Решетников за следващите 10 години.

Прокуратурата разкрива: Малинов искал да уреди руски олигарх с 3 милиардаС овладяването на TV7 и БТК трябвало осъществи русофилския "Проект България"