Малко по-малко злощастните „перки” по столичната улица "Граф Игнатиев" се демонтират, увери се екип на TrafficNews. Подмяната на ограничителите, станали известни, като "перки на акула", заради формата им с чугунени колчета започна още вчера. 

Повечето минувачи коментира със задоволство, че опасните триъгълници най-после ще бъдат махнати.

В петък по обяд каменните „перки” бяха демонтирани само от едната страна на платното в участъка между улиците „Шишман” и „Г.С. Раковски”. Работници монтираха основи за новите колчета, на мястото на отстранените. Те бяха грижливо складирани на транспортни палети, защото ще бъдат използвани на друго място,

 „След първите инциденти, които станаха след монтирането на ограничителите, които бяхме длъжни да сложим от гледна точка безопасността на трамвая, аз поисках да се разгледат други варианти и да се монтират по-безопасни ограничители“, каза вчера кметът Йорданка Фандъкова.

Новите ограничители са познатите чугунени колчета, тип "боларда", одобрени от експертите на главния архитект на София Здравко Здравков още през май. В четвъртък бяха пристигнали едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600.

Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите.

Хората получили травми от спъване в „перките” и стигнали до болница са десетки. Само преди три  дни жена падна заради спъване, а в знак на протест съпругът й откърти няколко от тях и ги хвърли върху трамвайните релси.

От перки към паралелепипеди – новите ограничители по "Графа"Куб, квадрат… на калъп, пак ще има потрошени хора, пишат столичани в постове