Обществената поръчка за строителството на нова детска градина в Пловдив по „Региони в растеж” претърпя очакван крах, след като бяха заложени невъзможни критерий за изпълнението й. В няколко материала от TrafficNews.bg изнесе фактите около процедурата за нова забавачка на улица „Богомил”,която учуди сериозните строителни компании под тепетата.

Процедурата бе пусната в началото на март, като най- озадачаващата част бе, че изпълнителят ще трябва да построи изцяло забавачката за 80 дни върху пуст терен. Тя трябва да бъде на площ от 2,6 дка, а средствата от 1,75 млн. лева без ДДС са предвидени по европроекта "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

В резултат на странните изисквания от възложителя в лицето на Общината, нито една от големите строителни компании не се яви на процедурата. Трите фирми, които подадоха оферти бяха  пловдивската „Аврамов -1” ЕООД, както и двата консорциума„Инфинити пауър” и „ПБ Билдинг груп”.  По време на заседанията на комисията стана ясно, че нито една от фирмите няма самостоятелно реализирана обществена сграда.  Освен това бяха констатирани редица пропуски в документацията на компании. Логичното се случи –  комисията отстрани и трите компании, а обществената поръчка бе прекратена .

Така, за да може Община Пловдив да избере час по-скоро изпълнител на обекта, за да не изпусне европейското финансиране, на практика още повече забави проекта. Сега всичко трябва да започне отначало – обявление за поръчка, срок за кандидатстване и решение на комисията. В най-оптимистичният вариант това ще отнеме поне още два месеца. С други думи – този срок можеше да бъде добавен към времето за изпълнение на поръчката. Вместо това се поставя под съмнение дали градските власти ще успеят да усвоят всички средства от оперативната програма. Официално от Община Пловдив не твърдят, че има проблем с финансирането, като изтъкват, че това са изискванията на програмата.

Разминаването обаче е повече от ясно, предвид факта, че проектът, който трябва да изпълни строителят е за срок 12 месеца. Поне толкова са дали проектантите. Самата детска градина в квартал „Гладно поле” трябва да бъде  класическо изпълнение  – четири групи, двор за игра с определените детски съоръжения, самостоятелна кухня, басейн и физкултурен салон, както и изградена соларна система за електричество и нагряване на водата. 

Още по темата,вижте в линка:

Нова детска градина в Пловдив за 80 дни?! Фирми дебютанти се броят за 2 млн. леваВсе по-странна става обществената поръчка за нова забавачка на улица „Богомил”

 

Как се вдига от нулата детска градина в Пловдив за 80 дни с 2 млн. лева? Строителите недоумяват!За да не се изпусне финансирането от Европа, градските власти търсят на пожар изпълнител