Община Пловдив възнамерява да закупи десетки имоти,чиято стойност е милиони, за да може да реализира най-важните си инфраструктурни проекти. За първи път бюджетът за закупуването на земя надхвърля двойно сумата за продажба. В проекторамката на бюджета е записано, че градската администрация ще похарчи 5,6 млн. лева за закупуването на имоти. 3,9 млн. лева от тази сума е за отчуждаване на терени, нужни за реализация на инфраструктурни проекти, а за друго придобиване сумата е 1,7 млн. лева.

За два от приоритетните инфраструктурни проекта на Община Пловдив – „Модър-Царевец” и нов мост над река Марица няма имоти за отчуждаване, като за тях директно може да се обяви обществена поръчка и да се издаде строителни разрешение. За да се случат те обаче първо Община Пловдив трябва да попише споразумение с Европейската инвестиционна банка за 120-милионната кредитна линия.

За редица други проекти и ремонти на улици обаче се иска сериозно отчуждаване.

Така например за разширението на бул. „Васил Априлов” от Пещерско шосе до „6 септември” трябва да се придобият над 20 частни имота. Близо толкова трябват и за удължаването на бул. „Свобода” до улица „Рая”.

В тази зона е и новият квартал „Христо Смирненски 3”, който се разраства все повече. Там има предвидени над 70 имота за отчуждаване, с които да се изгради второстепенна улична мрежа. В район „Западен” ще се отчуждават и имоти, нужни за разширяването на улица „Царевец”,която ще стане витална след направата на пробива с „Модър”.

Два имота ще бъдат взети от частните им собственици, за да се реализира непостроеното ухо към надлез „Родопи”.

В район „Южен” ще се отчуждават земи за продължението на ул. „Уидроу Уилсън” и бул. „Македония”, като имотите са едва три, но те са с огромна площ. Доста повече са обаче тези, които са нужни за купуването от Общината за връзката между Коматево и Прослав.

Отделно на директно договаряне Община Пловдив ще откупи площадното пространство до кино „Фламинго“, както и 11-те декара на частния английски фонд край Гребната база за изграждането на дублиращ канал.

Пловдивски реститути получиха 100 000 лева, пешеходци минавали през парцела им СНИМКИОбщината ще преговаря за купуването на частния площад до бившето кино Фламинго

Община Пловдив купува терен от 11,5 дка за 1,3 млн. лева, нужен за Втория гребен каналПарите на английския фонд ще бъдат платени на два транша

Община Пловдив готви 163 имота за продажба, купува терени за 5,6 млн. леваЗа първи път разходите за закупуване на имоти ще са повече отколкото приходите от тях