Община Пловдив ще закупи  частния терен от 11,5 дка, разположен северно от Гребната база. Той е необходим за реализацията на Втория гребен канал, а градските власти ще платят 1,350 млн. лева на частния английски фонд, който е собственик на имота.

Предложението ще бъде гласувано на сесията на  Общинския съвет на 17 септември, след като бе отложено през май тази година.

Кметът Иван  Тотев каза, че дори и да не бъде реализиран проектът за дублиращия канал, то имотът ще остане в ръцете на Общината. Градоначалникът изтъкна, че към терена е имало интерес и от частни инвеститори, но собственикът е предпочел да го даде на Общината.

Парите ще бъдат платени на два транша – единият до края на годината, а вторият до март 2020-а.

Предложението бе отложено в Общинския съвет, след като стана ясно, че тогава нямаше разчети откъде могат да бъдат взети парите. Припомняме, че теренът е собственост на фирмата "Пловдив Рийч", управляваната от британеца Филип Хауърд. Тя бе в активите на британското дружество „Люис Чарлс  - София Пропърти Фънд България”, което през 2006-а година направи голяма заявка за силно присъствие на български имотен пазар, като се говореше за инвестиции от над 50 млн. паунда.  След това обаче дружеството затъна в дългове и бе обявено в ликвидация.