Нерегламентирано торене на земеделски ниви е причина за непоносима смрад в Пловдив снощи, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Припомняме, Миризмата се усеща в целия град. В редакцията на TrafficNews.bg пристигнаха множество сигнали от всички части на града. "Вони отвратително, на фекалии", "Миризмата е точно като едно време, от екарисажа", написаха нашите читатели. Множество сигнали за нетърпими миризми на птича тор и фекалии от граждани в район „Тракия“ и кв. „Гагарин“ са постъпили и в екоинспекцията, заради което са предприети проверки.

Непоносима смрад се разнесе над ПловдивМиризмата най-вероятно е от торенето на нивите край града

Заключението на експертите е, че причина за неприятните миризми е нерегламентираното торене. "За да установят източника на миризмите, два екипа на екоинституцията предприеха обходи в близките до двата пловдивски квартала села: Трилистник, Труд, Войводиново, Скутаре, Рогош, Ягодово, Катуница, Крумово, Моминско. На специално внимание бяха подложени птицефермите. В някои от тях, обаче, експертите не бяха допуснати заради въведените в страната мерки за биосигурност във връзка с инфлуенца по птиците и салмонелоза. Бяха проверени и земеделски производители. В резултат от проверките и сигналите се установи, че източникът на замърсяването е в землищата на с. Рогош и с. Скутаре. Проверките ще продължат", съобщиха от РИОСВ-Пловдив.

От екоинспекцията апелират земеделските стопани да спазват добрите земеделски практики по отношение на торенето в настоящия период на есенна дълбока обработка и подхранване на почвите и да не допускат използването на недостатъчно угнила животинска тор. В тази връзка екоинспекцията вече е изпратила до всички кметове на общини писма с инструкции за спазване утвърдената от Министъра на земеделието и храните и Министъра на околната среда и водите „Програма от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници в нитратноуязвими зони“. При необходимост и установени нарушения РИОСВ-Пловдив ще сезира Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция „Земеделие“.